Lavrov: Rusko nebude vojensky intervenovat na Ukrajině

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: ctk/ap

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ujistil, že Rusko nebude vojensky intervenovat na Ukrajině. Naopak vyzval ukrajinskou armádu, aby se stáhla z pozic, z nichž její vojáci mohou ostřelovat civilní cíle. Šéf ruské diplomacie rovněž zdůraznil, že Rusko bude chránit své hospodářství, občany a obchodní zájmy před dopadem západních protiruských sankcí.

Lavrov prohlásil, že vojenská intervence Ruska na Ukrajině se neuskuteční. Kyjev i Západ přitom Moskvu obviňují, že posílá těžkou vojenskou techniku i vojáky na východ Ukrajiny, který částečně kontrolují proruští separatisté.

V Minsku o ukrajinské krizi bude jednat takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Lavrov od schůzky očekává, že bude usilovat o dojednání okamžitého a bezpodmínečného příměří na východě Ukrajiny.

Lavrov se vyjádřil také k sankční politice Západu: summit Evropské unie o víkendu uložil Evropské komisi, aby připravila návrh přitvrzení sankcí uplatňovaných proti Rusku kvůli jeho postoji k Ukrajině. Jakékoli nové sankce Evropské unie a Spojených států proti Rusku by podle ministra jen přinutily Rusko chránit svou ekonomiku, občany a obchod.

Vyvodí důsledky

V případě zavedení nových protiruských sankcí bude Moskva především chránit své vlastní zájmy, tedy své hospodářství, sociální sféru a obchod, a „zároveň vyvodí důsledky z kroků svých partnerů“, varoval Lavrov.

Ministr podle Reuters bagatelizoval vyloučení Ruska ze skupiny největších ekonomik světa (G8) po březnové ruské anexi ukrajinského Krymu. Podle Lavrova platforma beztak ztratila velkou část svého významu po vytvoření širšího fóra G20.

Lavrov dále ostře kritizoval plány NATO na další východní rozšiřování aliance. „My konzistentně provádíme naši strategickou iniciativu předloženou ruským prezidentem - vytvořit hospodářský, humanitární a bezpečnostní prostor od Lisabonu po Vladivostok,“ řekl Lavrov na setkání se studenty a profesory Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů.

Provokativní plány

„Je to mnoho témat souvisejících s konfrontací mezi různými částmi Evropy a různými částmi Eurasie a provokativními plány NATO ve prospěch východního rozšíření a vojenské přítomnosti aliance v blízkosti ruských hranic,“ citovala Lavrova agentura ITAR-TASS.

„Je nezbytné přestat s tvrzeními, že bezpečnost lze zajistit jen uvnitř aliance, a pokud nejste členem, jste vystaveni rizikům a zkouškám,“ zdůraznil šéf ruské diplomacie. Vyzval přitom členy NATO, aby překonali stereotypy studené války a hledali „shody a vyváženost zájmů“. „Když se každý bude cítit bezpečně, možná bude snadné vyřešit mnohé problémy, které dnes vedou ke krvavým střetům,“ řekl Lavrov.