Lavrov žádá konec bojů na Ukrajině, dle USA musí Rusko pomoci

Lavrov

Lavrov Zdroj: ctk

Obě znesvářené strany na Ukrajině musí dodržovat dohodnuté podmínky mírového plánu. V telefonátu s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym to podle agentury Reuters prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Kerry během asi desetiminutového rozhovoru vyjádřil obavy ze vzrůstajícího násilí na východě Ukrajiny. Ukrajinská vláda se s proruskými separatisty počátkem září v Minsku dohodla na příměří a několikabodovém mírovém plánu.

Klid zbraní je ale opakovaně porušován a boje zmítají především východoukrajinským Doněckem.

“(Lavrov) zdůraznil nezbytnost toho, aby bojující strany přísně dodržovaly podmínky minské dohody o příměří,“ uvedlo o telefonátu ruské ministerstvo zahraničí. Lavrov při rozhovoru s Kerrym podle agentury TASS zdůraznil, že je nutné stáhnout těžké zbraně a umožnit práci kontrolorů z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Americké ministerstvo zahraničí na dnešní tiskové konferenci prohlásilo, že pro příměří znamená pokračující násilí na východní Ukrajině nadměrný tlak. „Rusko musí využít svého vlivu na separatisty a okamžitě tyto útoky ukončit,“ prohlásila mluvčí ministerstva Jen Psakiová.

Na východě Ukrajiny se navzdory dohodnutému klidu zbraní nadále bojuje. Ve čtvrtek v Doněcku zahynul švýcarský pracovník Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK). Rebelové i Kyjev se navzájem obviňují z odpovědnosti za jeho smrt. Bojuje se především o doněcké letiště, které údajně stále kontroluje ukrajinská armáda.