Lavrov: Západ chce pomocí sankcí svrhnout ruský režim

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Cílem protiruských sankcí Západu je svržení ruského režimu, prohlásil dnes v Moskvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. V projevu na zahraničněpolitické konferenci konstatoval, že Evropa hraje na Ukrajině vabank a podporou extremistů útočí na vlastní demokratické principy.

Západ podle ruského ministra už ani neskrývá, že cílem sankcí je výměna režimu v Kremlu. „Otevřeně se vyhlašuje, že sankce musejí ničit ruskou ekonomiku a podněcovat lidové protesty. Západ tak jednoznačně dává najevo, že mu nejde o změnu politiky, ale o změnu režimu,“ konstatoval Lavrov.

Sankce ale podle něj nepoškozují jen ruskou ekonomiku. „Našemu hospodářství samozřejmě ubližují, ale zároveň poškozují i ekonomiku zemí, které je zavedly,“ řekl ministr. „Spekulace o izolaci Ruska nestojí ani za komentář,“ poznamenal.

Hra vabank

Už dlouho před ukrajinskou krizí bylo podle Lavrova zřejmé, že vztahy mezi Ruskem a Evropou se blíží okamžiku pravdy. Buď půjdou obě strany cestou partnerství, nebo vzájemných ústrků.

„Naši partneři si bohužel zvolili druhou cestu. Na Ukrajině hrají vabank a útočí na demokratické principy, které sami vyznávají,“ tvrdí Lavrov. Rusko je připraveno s Evropou dál spolupracovat, návrat do dřívější situace je ale nemožný.

Moskva si ho ani nepřeje, protože stojí o rovnoprávnou spolupráci, konstatoval Lavrov. „Dřívější etapa je překonána, je třeba se poučit a vybudovat nový základ našich vztahů,“ prohlásil ruský ministr.