Le Penová zcela propadla ve druhém kole krajských voleb

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová Zdroj: ctk/ap

Nedělní druhé kolo regionálních voleb ve Francii vyhrála tradiční pravice bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, která bude řídit 7 ze 13 krajů. Levice v čele s vládními socialisty získala pět regionů, zatímco krajní pravice žádný, přestože v prvním kole vedla v šesti krajích. Korsiku tradičně povedou místní nacionalisté.

Konečný výsledek Sarkozyho strany Republikáni (LR) odpovídá předvolebním průzkumům. Socialistická strana (PS) prezidenta Françoise Hollandea získala nakonec více krajů, než se předpokládalo.

Zvlášť ale neslaví, neboť dosud řídila naprostou většinu regionů. Krajně pravicová Národní fronta (FN) Marine Le Penové nedokázala využít šance získat poprvé ve své historii vládu v některém z regionů.

V celkovém součtu hlasů skončila FN na třetím místě s 27,3 procenta odevzdaných hlasů. První jsou Republikáni ve spojení s centristy se 40,6 procenta hlasů a druzí vládní socialisté spolupracující s dalšími levicovými stranami s 31,7 procenta hlasů.

Místní komentáře se shodují v tom, že výsledek druhého kola silně ovlivnila mobilizace voličů, kteří v prvním kole nehlasovali a poté byli znepokojeni posílením FN na politické scéně. FN v prvním kole dostala celkově nejvíce hlasů. Účast v 1. kole byla 49 procent, ve druhém téměř 60 procent (58,6).

V nejsledovanějším regionu Nord-Pas-de-Calais-Pikardie na severu země, kde kandidovala Le Penová proti představiteli republikánů Xavieru Bertrandovi, obdržela vůdkyně FN 42,2 procenta hlasů. Bertrand 57,8 procenta.

Neteř šéfky radikálních nacionalistů Marion Maréchalová-Le Penová zase neuspěla v jihofrancouzském kraji Provence-Alpes-Côte d’Azur, kde dostala 45,2 procenta hlasů. V regionu Alsasko-Champagne-Ardeny-Lotrinsko na východě země má kandidát FN 36 procent hlasů.

V těchto krajích FN vyhrála s velkou převahou první kolo. Ve všech třech případech nakonec zvítězili zástupci republikánů, přičemž v regionech, kde kandidovaly obě Le Penové, se vládní socialisté stáhli, aby usnadnili situaci pravici.