Lékaři: Bez helmy by Michael Schumacher nepřežil

Michael Schumacher

Michael Schumacher Zdroj: F1sport.cz

Sedminásobný mistr světa v závodech vozů formule 1 Michael Schumacher si v neděli při lyžování ve Francii vážně zranil hlavu. Bývalý německý pilot se okamžitě podrobil operaci a zůstává v kritickém stavu v nemocnici v Grenoblu. Lékaři uvedli, že pilot formule 1 utrpěl difúzní edém mozku. Proto ho po operaci uvedli do umělého komatu.

Situace Michaela Schumachera zůstává kritická. „Po operacích je v umělém komatu. Podchlazením se snažíme snižovat otok mozku, abychom zabránili jeho tlaku na lebku,“ uvedli dnes v jedenáct hodin lékaři v Grenoblu s tím, že zatím neumějí říct, jak se situace bude dál vyvíjet.

Čtyřiačtyřicetiletý Schumacher se v Méribelu ve francouzských Alpách zranil pět dnů před 45. narozeninami. „Při jízdě mimo upravenou sjezdovku podle svých slov narazil do kamene. Měl helmu,“ uvedl Christophe Gernignon-Lecomte, ředitel areálu v Méribelu. „Právě helma zachránila Schumecherovi život,“ uvedli ve své zprávě lékaři.

Po nehodě byl Schumacher při vědomí a komunikoval se záchranáři. Nejprve byl vrtulníkem převezen do nemocnice v Moutiers a poté byl přesunut do Grenoblu. Tam za ním dorazil z Paříže neurochirurg Gérard Saillant, který už Schumachera operoval po nehodě v Silverstoneu v roce 1999, kdy pilot utrpěl zlomeninu lýtkové a holenní kosti.

Druhá operace

Podle serveru Welt.de provedli lékaři v noci druhý zákrok a Schumacherovi vyvrtali do lebky otvory, aby snížili tlak na mozek. Poté, co nemocnice oznámila vážnost Schumacherova zranění, vzedmula se na sociálních sítích vlna účasti s jeho stavem. Přání brzkého uzdravení mu na dálku posílaly německé sportovní hvězdy typu basketbalisty Dirka Nowitzkého či fotbalisty Lukase Podolského a také jeho bývalí kolegové ze světa F1.

Okamžitě po úrazu byl Schumacher převezen vrtulníkem do nemocniceOkamžitě po úrazu byl Schumacher převezen vrtulníkem do nemocnice | CTK/APSchumacher byl po nehodě okamžitě převezen do nemocnice

Nemocnici v Grenoblu ještě v neděli večer oblehli zástupci médií a fanoušci, kteří čekali na informace o stavu svého idolu. Univerzitní klinika byla pro veřejnost uzavřena, dovnitř se dostali jen Schumacherovi příbuzní, manželka Corinna a jejich dvě děti, a nejbližší přátelé. Mezi ně patří současný šéf Mezinárodní automobilové federace (FIA) Todt, jenž prožil se Schumacherem úspěšná léta ve Ferrari, a technický ředitel Brawn, který se slavným Němcem působil v Benettonu, Ferrari i Mercedesu.

Schumacher v letech 1991-2006 vyhrál 91 Velkých cen a sedmkrát ovládl celý šampionát. Do formule 1 se poté v roce 2010 ještě na tři sezony vrátil, ale během působení v Mercedesu už na předchozí úspěchy nenavázal. Definitivně ukončil kariéru v roce 2012.

Podle francouzských médií krvácel bývalý jezdec stájí Jordan, Benetton, Ferrari a Mercedes do mozku. Údajně už za Schumacherem také přijela jeho manželka Corinna a dvě děti.