Lékem na slovenské zdravotnictví má být jediná státní pojišťovna

Operace (ilustrační foto).

Operace (ilustrační foto). Zdroj: CTK

Volný trh na poli zdravotnictví se pro soukromé pojišťovny v průběhu nejbližších dvou let uzavře. Místo třech, privátních Důvěry, Unionu a státní Všeobecné zdravotní pojišťovny zůstane pouze ta poslední. Slovensko to bude stát několik stovek milionů eur a premiér Robert Fico návratem k původnímu stavu dovrší svůj dlouholetý boj.

Už během své první vlády se totiž pojišťovnám pokoušel zakázat tvorbu zisku. Hotový a schválený zákon mu však zrušil ústavní soud a tak se musel spokojit s omezením vyplácení zisku.

Fico si pro svůj plán vytvořil dvě alternativy. Buď se pojišťovny samy vzdají a dobrovolně je majitelé prodají státu, nebo je vyvlastní. „Dáváme důraz na formu dohody k 1. lednu 2014. V případě, že tato dohoda nebude do té doby uzavřená, následně bychom začali s kroky ohledně vyvlastnění a počítáme, že nejpozději do poloviny roku 2014 bude tak či onak plně funkční unitární systém,“ vysvětluje šéfka rezortu zdravotnictví Zuzana Zvolenská. Tvrdí, že ztrátovému odvětví soukromé pojišťovny nepomáhají, a lepší bude pouze jeden systém. Sama přitom v minulosti působila v privátní Důvěře.

Soukromníci se však na dobrovolný odprodej zatím nechystají. Stát by podle Důvěry nemusel vyhazovat peníze na takovouto nesmyslnou reformu, a měl by raději ve zdravotnictví podporovat konkurenci a soukromý sektor. Její šéf Matin Kultan Zvolenské vzkázal, že by měla spíš prodat státní pojišťovnu, jelikož by její privatizací získala až dvě miliardy eur. „Přechod na systém jedné pojišťovny přináší negativní důsledky v podobě vyšších nákladů státu, ale hlavně občanům v podobě snížené kvality zdravotní péče,“ podotkla mluvčí Unionu Judita Smatonová.

Na stranu pojišťoven, tedy za pluralitní systém, se podle průzkumu agentury TNK postavila i většina Slováků, a to až 82 procent tázaných. Kromě nesouhlasu soukromníků a lidí však vládě hrozí i soudní žaloba, přesně jako při prvních pokusech o zákaz tvorby zisku.

Na Slovensku placený nadstandard nakonec nezavedli

Zdravotní pojištění pro OSVČ v roce 2013

Podle Kultana totiž jde o záměr, jenž je v rozporu nejen se slovenskou, ale i evropskou legislativou o svobodném trhu. Projektu totiž chybí deklarovaný veřejný zájem a nesměřuje tak k zlepšování zdravotní péče. „Smer se chová jako státostrana před rokem 1989, která lidem nedávala na výběr,“ přidává se exministr zdravotnictví Ivan Uhliarik, jenž by raději peníze směřoval do obnovy nemocnic.