Lenin mizí z Ukrajiny. Jeho sochy byly demontovány

Video placeholde

Na území Ukrajiny, které je pod kontrolou kyjevské vlády, byly v rámci procesu dekomunizace demontovány všechny sochy bolševického vůdce Vladimira Uljanova-Lenina. V rozhovoru pro ukrajinský server Liga.Novosti to dnes uvedl šéf ukrajinského Ústavu paměti národa Vladimir Vjatrovič.

"Demontováno bylo 2389 památníků, z nich 1320 byly sochy Lenina. Podle našich informací ve městech, které jsou na území kontrolovaném ukrajinskou vládou, není jediná jeho socha. Je možné, že některé zůstaly na vesnicích nebo soukromých pozemcích. Jde o to, že jejich počet se nikdy neregistroval, demontovat je proto můžeme jen, když je najdeme," uvedl Vjatrovič.

Většina soch je přitom podle šéfa ústavu historicky i finančně bezcenná a byla zničena. "Část (soch) je uložena a bude vystavena v muzeu. Doufám, že na konci letošního roku se nám podaří otevřít muzeum v Kyjevě... Půjde o muzeum monumentální propagandy SSSR," dodal Vjatrovič.

Podívejte se na záběry z odstraňování Leninovy sochy

Video placeholde
Bourání Leninovy sochy na Ukrajině • Reuters

Proces dekomunizace je podle Vjatroviče v celé zemi víceméně dokončen. Celkem bylo přejmenováno 52 000 ulic a 987 sídelních míst, z toho 32 měst, která se jmenovala podle sovětských státních činitelů.