Lépe chraňte syrskou hranici, vyzval Turky americký ministr obrany

Ashton Carter (na snímku z roku 2013)

Ashton Carter (na snímku z roku 2013) Zdroj: CTK

Americký ministr obrany Ash Carter dnes přiletěl do Turecka, kde chce hledat nové způsoby boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii. Informovala o tom agentura AP. Carter odletěl do Turecka po pondělním jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou a Národní bezpečnostní radou v Pentagonu. Obama ho pověřil, aby přímo na Blízkém východě zajistil ještě větší aktivitu koaličních armád.

„Potřebujeme identifikovat a pak realizovat všechny myslitelné způsoby urychlení porážky ISIL,“ řekl Carter novinářům. ISIL je dřívější označení Islámského státu. Carter dále uvedl, že bude žádat vojenské velitele a oficiální představitele, aby navrhli nové taktiky boje proti IS a nové způsoby, jak mohou koaliční partneři přispět k porážce teroristů z této radikální islámské organizace.

Carter také během cesty do Turecka novinářům řekl, že Spojené státy chtějí po Ankaře, aby lépe kontrolovala hranice Turecka se Sýrií. To může podle něj pomoci zamezit přílivu zahraničních bojovníků do Sýrie. Podle prohlášení šéfa Europolu Roba Wainwrighta z minulého měsíce odcestovalo do Sýrie a Iráku bojovat z Evropy určitě dva tisíce lidí, odhadem jich ale bylo okolo pět tisíc.

Americký ministr obrany dnes také prohlásil, že USA budou chtít po tureckých jednotkách, aby se připojily podle potřeby k leteckým i pozemním útokům.

Prezident Obama po pondělním jednání v Pentagonu prohlásil, že IS čelí dosud nejtvrdším zásahům ze strany koalice vedené Spojenými státy a ztrácí velké části dříve kontrolovaného území. Šéf Bílého domu uvedl, že IS jen v Iráku přišel o 40 procent dříve ovládané plochy. Radikálům v Iráku ani v Sýrii se podle prezidenta od léta nepovedlo dosáhnout žádných územních zisků. Obama rovněž připomněl, že spojenci zlikvidovali už řadu vůdců IS a hodlají se na ně zaměřit i nadále.