Turecko přestalo do Iráku posílat další vojáky

Stíhačka F-16 turecké armády

Stíhačka F-16 turecké armády Zdroj: Aldo Bidini, Wikimedia Commons

Turecko zastavilo přesun dalších vojáků do Iráku, ale ty, kteří tam už jsou, nestáhne. Řekl to dnes turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Irák tvrdí, že Turecko posílá vojáky bez vědomí Bagdádu. Irácký premiér dnes požádal NATO, aby přimělo svůj členský stát k okamžitému stažení ze severu Iráku. Turecko se podílí na boji proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) v podobě výcviku irácké armády a poskytování poradců.

Irák minulý týden kritizoval, že v oblasti Mosulu působí stovky tureckých vojáků. Ministr obrany Chálid Ubajdí řekl, že se musejí stáhnout, a premiér Hajdar Abádí pohrozil, že se obrátí na Radu bezpečnosti OSN, pokud Turci neodejdou do 48 hodin. Tato lhůta uplynula právě dnes.

„NATO musí využít své autority a naléhat na Turecko, aby se okamžitě stáhlo z iráckého území,“ uvedl Abádí v dnešním prohlášení. Šéf irácké vlády dnes o situaci telefonicky hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Çavuşoglu ujistil, že jeho země respektuje svrchovanost Iráku. Turečtí vojáci jsou na severu Iráku údajně proto, aby poskytli iráckým kolegům výcvik a vybavení. Irácká vláda popírá, že do své země, na jejímž severu působí turečtí separatističtí Kurdové, Turky pozvala.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu řekl, že by rád co nejdříve navštívil Bagdád, aby spor kolem kontingentu vyřešil. Turečtí vojáci jsou v Iráku kvůli obraně proti možnému útoku IS a všichni, kteří jejich přítomnost vysvětlují jinak, se zapojují do „svévolné provokace“, řekl Davutoglu.

IS se rychle vzpamatoval

Již dříve turecký premiér prohlásil, že výcvikový tábor, který leží asi 30 kilometrů severovýchodně od Mosulu, byl založen téměř před rokem na žádost guvernéra Mosulu a ve spolupráci s iráckým ministerstvem obrany.

„Tento tábor je výcvikovým táborem pro místní dobrovolníky bojující proti terorismu,“ uvedl Davutoglu. „Vycvičil více než 2000 našich bratrů z Mosulu, a tak přispívá k osvobození Mosulu od teroristické organizace Islámský stát,“ dodal.

I prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání dnes v Irbílu prohlásil, že Turecko své vojáky do Iráku vyslalo po dohodě s Bagdádem. Turci podle této dohody měli pomoci připravit k boji o Mosul šíitské milice. Barzání prý bude ve středu v Ankaře a pokusí se tam napětí kolem tureckých vojáků zmírnit.

Turecko minulý týden v pátek vyslalo k Mosulu 150 vojáků, kteří měli střídat vojáky, kteří tam sloužili před nimi. Kromě nich je tam také asi 25 tureckých tanků.