Letošní olympiáda bude první v cloudu

ZOH Jižní Korea

ZOH Jižní Korea Zdroj: Profimedia.cz

Pořádání olympijských her je akce náročná nejen technologicky, ale také logisticky. Tisíce počítačů spojujících pořadatele, novináře a televizní diváky tak bude vůbec poprvé propojovat cloudová technologie.

Díky cloudovému řešení nemusejí organizátoři budovat zázemí s desítkami serverů přímo v Pchjongčchangu, celý provoz se bude řídit na dálku ze středisek v Barceloně a Madridu a spoléhat bude na síť propojených serverů po celém světě.

Právě tato technologie značně usnadní náklady na přípravu – tak, jak se použije v Koreji, bude dále využívána i při další olympiádě v Tokiu za dva roky. Umisťování veškerých systémů na cloudové úložiště místo na servery znamená také finanční úspory, jež mají dosáhnout zhruba 30 procent.

Oproti dosavadní technologii vyžaduje řízení olympijských procesů přes cloud také nižší personální nároky. Zatímco v Londýně před šesti lety společnost Atos, jež olympiádě dodává IT infrastrukturu, zaměstnávala pět tisíc lidí, letos mají mít olympijský provoz na starosti dva tisíce pracovníků. V Tokiu by to díky dalšímu technologickému vývoji přitom mohla být jen polovina.

I přes jasnou dominanci cloudu musí přímo na korejských sportovištích několik serverů vyrůst. Pro přítomné novináře je totiž zásadní rychlost informací, Atos tak garantuje, že se výsledky v informačních systémech objeví nejpozději se zpožděním půl vteřiny. Technici IT se přitom musejí v průběhu sportovního svátku potýkat také s dalšími problémy. Tím nejvýznamnějším jsou bezpečnostní útoky na infrastrukturu her, kterých za jedinou sekundu proběhne až 400.

Také proto začala příprava na olympijské hry již před čtyřmi lety, kdy do Pchjongčchangu zamířili první zaměstnanci Atosu. Poslední rok byl pak především ve znamení testování technologie a koordinace postupů s organizátory a tisícovkami zástupců médií.

Vše o olympijských hrách čtěte zde >>>



ZOH 2018: Začaly zimní olympijské hry v Pchjongčchangu

Jednou z nejsledovanějších disciplín na olympijských hrách v Pchjongčchangu bude hokej. Na ZOH 2018 po letech nebudou startovat ty největší hvězdy z NHL, přesto tým doufá v medaile. České hokejisty čeká na ZOH v Pchjongčchangu ve skupině A postupně Jižní Korea, Kanada a Švýcarsko. S nadějí se vzhlíží i k dalším disciplínám, které jsou na programu. Vlajkonoška české výpravy - snowboardistka Samková, ze snowboardocých disciplín ještě Pančochová nebo Ledecká, která si věří i v lyžařské diciplíně. Tradičně se spoléhá na rychlobruslařky Sáblíkovou, ale také Erbanovou. V biatlonu by mohla bodovat Vítková. Českou republiku bude celkem reprezentovat 94 sportovců, což na ZOH rekordní počet.