Libanon přišel o politické vedení. Akcie Applu trhají rekordy

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Libanon je bez vlády

Libanonská vláda v čele s premiérem Hassanem Diabem podlehla všeobecnému nátlaku, který na ni dolehl po ničivé explozi v Bejrútu z minulého týdne. Všichni ministři blízkovýchodního státu složili své mandáty a zatím není jasné, jak dlouho potrvá než budou v zemi vyhlášeny nové volby. Diab při podávání demise obvinil „zkorumpované politické elity ze sabotáže jeho funkčního období“.      

Z šéfa Applu Tima Cooka je dolarový miliardář

Americký technologický gigant Apple je devět let od smrti svého zakladatele Steva Jobse na vrcholu. Akcie společnosti vzrostly minulý týden o pět procent a dosáhly tak na rekordní tržní hodnotu takřka dvou bilionů amerických dolarů. Polepšil si i lídr Applu Tim Cook, jehož majetek překročil metu jedné miliardy dolarů. Devětapadesátiletý Cook se tím zařadil mezi nejbohatší výkonné ředitele na planetě.       

Euro-asijské trhy v růstu a Trumpův přerušený brífink

Evropské termínované kontrakty zaznamenaly minulý týden narůst. Ještě lépe se dařilo asijským kapitálovým trhům. Americký prezident Donald Trump mezitím na pondělním brífinku oznámil, že „vážně zvažuje snížení daně z výnosů cenných papírů“. Jeho projev byl nicméně přerušen kvůli střelbě k níž došlo v blízkosti Bílého domu.

Čína na vážkách

Peking se podle agentury Bloomberg v posledních dnech pokouší najít rovnováhu mezi tvrdým postojem ke Spojeným státům a snahou nevyprovokovat svého úhlavního soupeře k odvetným akcím. Čínská vláda sice v pondělí oznámila zavedení sankcí proti 11 Američanům, není však mezi nimi ani jediný člen Trumpova kabinetu.