Libyjské protivládní síly dobyly hlavní ropné terminály

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Javier Blas via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Jednotky libyjského generála Chalífy Haftara, který neuznává libyjskou vládu podporovanou OSN, dobyly tři hlavní ropné terminály. Uvedl to dnes podle agentury AFP mluvčí Haftarových sil. Z terminálů tyto síly vyhnaly milice věrné vládě národní jednoty, kterou uznává mezinárodní společenství.

Haftarovy jednotky, které podporují mezinárodně neuznaný kabinet sídlící na východě země, obsadily a plně kontrolují tři ropné terminály Rás Lanúf, As-Sidru a Zuvajtínu, upřesnil mluvčí. Jde o nejvýznamnější terminály v Libyi a právě přes ně se vyvážela většina ropy, než oblasti před více než dvěma lety obsadily milice.

Boj o terminály začal v neděli. Proti Haftarovým silám stály jednotky ochránců ropných zařízení (PFG), které se nedávno dohodly s vládou v Tripolisu, že umožní otevření přístavů a obnovu vývozu ropy. K Haftarovi se ale připojilo mnoho bývalých vojáků libyjské armády.

Generálova síla v Libyi roste

Dobytí terminálů posílí Haftarovu pozici, takže bude mnohem obtížnější ignorovat jeho požadavky týkající se většího podílu na moci v budoucí libyjské vládě, poznamenala agentura AP. Haftar má podporu mezinárodně uznávaného libyjského parlamentu sídlícího na východě země, který odmítl vládu národní jednoty. Jedním z důvodů tohoto odmítnutí byly právě neshody ohledně toho, jaká bude budoucí role generála v Libyi.

Haftar v minulosti působil ve vojsku bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, v 80. letech se postavil proti němu a v revolučním roce 2011 se připojil k boji proti Kaddáfímu. Pak sestavil vlastní jednotky, které působí na východě Libye, kde bojují proti islámským radikálům.

Terminály As-Sidra a Rás Lanúf, které leží mezi středolibyjskou Syrtou a východolibyjským Bengházím, jsou uzavřeny od prosince 2014. O oba začátkem roku bojovali také radikálové z Islámského státu (IS).

Haftarovy oddíly, známé jako Libyjská národní armáda (LNA), proti IS a dalším radikálům bojují hlavně na východě v okolí Benghází, ale v poslední době se zaměřily i na strategickou oblast ropných terminálů.

Libye je závislá na ropě a z jejího prodeje pochází 98 procent vládních příjmů. Obnova vývozu ropy je jedním z hlavních problémů země. Než se Libye v roce 2011 propadla do chaosu, těžilo se tam denně zhruba 1,6 milionu barelů ropy a stání ropná společnost National Oil Corporation chtěla do roku 2017 těžbu zvýšit na 2,1 milionu barelů.