Bývalý Kaddáfího generál zahájil boj o ropné terminály

Generál Chalíf Haftar

Generál Chalíf Haftar Zdroj: CC BY SA 2.0: Maghareiba via Wikimedia Commons

Jednotky libyjského generála Chalífy Haftara, který neuznává libyjskou vládu podporovanou OSN, dnes začaly bojovat o významné libyjské ropné terminály. Proti nim stojí jednotky ochránců ropných zařízení (PFG), jež se nedávno dohodly s vládou v Tripolisu, že umožní otevření přístavů a obnovu vývozu ropy.

K Haftarovi, který působí hlavně na východě Libye, se připojilo mnoho bývalých vojáků libyjské armády. Podle mluvčího PFG Haftarovi lidé zaútočili na Rás Lanúf, As-Sidru a Zuvajtínu. Inženýr, který v přístavech pracuje, potvrdil agentuře Reuters, že Haftarovy jednotky vstoupily do As-Sidry a Rás Lanúfu a v As-Sidře při bojích vzplál jeden ropný zásobník.

Haftar v minulosti působil ve vojsku bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, v 80. letech se postavil proti němu a v revolučním roce 2011 se připojil k boji proti Kaddáfímu. Pak sestavil vlastní jednotky, které působí na východě Libye, kde bojují proti islámským radikálům. Terminály As-Sidra a Rás Lanúf, které leží mezi středolibyjskou Syrtou a východolibyjským Bengházím, jsou uzavřeny od prosince 2014. O oba začátkem roku bojovali také radikálové z Islámského státu (IS).

Generálovy oddíly, známé jako Libyjská národní armáda (LNA), proti IS a dalším radikálům bojují hlavně na východě v okolí Benghází, ale v poslední době se podle Reuters mobilizují i v oblasti terminálů a zřejmě usilují o získání kontroly nad nimi. Haftar nepodporuje vládu, jež vznikla díky zprostředkování OSN a která sídlí od března v Tripolisu. Nahradila původní dva kabinety, z nichž jeden byl v libyjské metropoli a druhý v Tobrúku.

Vládní jednotky se nyní soustřeďují na boj proti IS v Syrtě, která leží na pobřeží asi 450 kilometrů východně od Tripolisu a již loni v červnu radikálové ovládli.

Libye je závislá na ropě a z jejího prodeje pochází 98 procent vládních příjmů. Obnova vývozu ropy je jedním z hlavních problémů země. Než se Libye v roce 2011 propadla do chaosu, těžilo se tam denně zhruba 1,6 milionu barelů ropy a stání ropná společnost National Oil Corporation chtěla do roku 2017 těžbu zvýšit na 2,1 milionu barelů.

Kapacita zásobníků v přístavech by měla dosahovat šesti milionů barelů, ale kvůli násilnostem se nyní pohybuje pouze kolem 750 tisíc barelů. K tomu, aby byla vláda schopna vyplácet mzdy, obnovit infrastrukturu a udržet ekonomiku, je třeba zajistit denní těžbu nejméně 800 tisíc barelů.