Z Libye může odejít až milion lidí, varuje italský generál

Záchrana imigrantů v Sicilském průlivu

Záchrana imigrantů v Sicilském průlivu Zdroj: IOM

V Libyi je nejméně milion potenciálních migrantů. Prohlásil to v italském parlamentu generál Paolo Serra, který je vojenským poradcem zmocněnce OSN pro Libyi. Serra tento údaj podle agentury DPA vysvětlil mimo jiné snížením libyjské produkce ropy, kvůli níž přišlo mnoho lidí o práci, a snaží se tak hledat obživu v jiných zemích.

„Pomůžeme-li Libyi s renovací hospodářství a infrastruktury, můžeme tak snížit odchody tamních lidí do Evropy,“ apeloval Serra na členy italského parlamentu. Podle Serry k nárůstu počtu migrantů, kteří se vydávají přes Středozemní moře do Evropy, přispívá politický chaos v zemi, kde stále nemá moc pod kontrolou nedávno ustavená vláda národní jednoty pod vedením premiéra Fáize Sarrádže.

O zvýšené migraci středomořskou cestou do Evropy se hovoří několik týdnů. Italské úřady před dvěma týdny varovaly, že dohoda EU s Tureckem o vracení migrantů může zvýšit příliv syrských uprchlíků přes Libyi do Itálie. Podobné obavy vyvolává již několik týdnů také uzavření takzvané balkánské migrační trasy. Zatím ale nebyl zaznamenán zvýšený příliv Syřanů touto trasou, většina z uprchlíků na této cestě pochází ze subsaharské Afriky.

Před třemi týdny hovořil francouzský ministr vnitra Yves Le Drian o 800 tisících uprchlíků, kteří čekají v Libyi na cestu do Evropy. Podle nedávných prohlášení rakouské ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové by se mělo pro letošní rok počítat s tím, že přes Středomoří připluje do Evropy asi 300 tisíc lidí.

Itálie odmítá hraniční kontroly

Rakousko se nyní dostalo do sporu s Itálií. Ta si stěžuje v Bruselu na rakouská stavební opatření, s nimiž tento týden Vídeň začala na alpském hraničním přechodu v Brennerském průsmyku a jimiž chce zpřísnit hraniční kontroly.

Od začátku roku připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Itálie ze severní Afriky téměř 20 tisíc migrantů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Nejvíce migrantů připlouvajících touto trasou pochází z Nigérie (18 procent). Tři čtvrtiny z celkového počtu jsou muži.