Lídři G20 se budou muset zpovídat, největší světové ekonomiky nerostou dostatečně rychle

Dolary, ilustrační foto

Dolary, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Vladimir Putin
Donald Trump mimosoudně vyplatil studentům 25 milionů dolarů
Čínský prezident Si Ťin-Pching
Francouzský prezident Francois Hollande o víkendu navštívil Disneyland a zemědělský veletrh.
5
Fotogalerie

Ministři financí zemí Evropské unie připustili, že skupina největších světových ekonomik G20 nesplní cíl zajistit do roku 2018 podstatné zvýšení tempa svého hospodářského růstu. V dokumentu pro setkání finančních lídrů skupiny 20-21. dubna ve Washingtonu ministři vyzvali, aby se G20 zamyslela nad tím, proč v tom selhala.

Činitelé G20 se v roce 2014 zavázali, že zvýší růst ekonomik skupiny během následujících pěti let nejméně o dva procentní body. Tím by zvětšili výkon globální ekonomiky o více než dva biliony dolarů (asi 50 bilionů korun) a zajistili vytvoření milionů pracovních míst.

"Zdá se pravděpodobné, že našeho cíle ´2 za 5´ do roku 2018 nedosáhneme," uvádí se v dokumentu, který ministři schválili na neformálním zasedání na Maltě.

"Měli bychom se zamyslet nad vhodnou komunikací ohledně tohoto cíle a vypracovat společné zhodnocení, abychom pochopili, proč jsme to nesplnili," píše dokument, který získala agentura Reuters. Podle ministrů je nyní zásadní "urychlit strukturální reformy a investice do produktivní infrastruktury".

Delegace zemí EU na setkání ve Washingtonu, které se koná v rámci jarního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, mají podle dokumentu rovněž trvat na tom, že G20 by se měla vyhnout všem formám protekcionismu a usilovat o otevřený a volný obchod.

Na březnovém setkání nejvyšších finančních činitelů G20 v Německu ze závěrečného komuniké toto tradiční vyjádření vypadlo vzhledem k nástupu ochranářsky orientované vlády Donalda Trumpa v USA.

Video: Co zasáhne rozpočty českých rodin nejvíce?