Lídři Severní a Jižní Koreje společně vystoupili na „posvátnou“ horu Pektu

Výstup na "posvátnou" horu Pektu

Výstup na "posvátnou" horu Pektu Zdroj: Reuters

Výstup na "posvátnou" horu Pektu
Výstup na "posvátnou" horu Pektu
Výstup na "posvátnou" horu Pektu
Výstup na "posvátnou" horu Pektu
Výstup na "posvátnou" horu Pektu
6
Fotogalerie

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se vydali na sever KLDR, kde vystoupili na "posvátnou" horu Pektu, údajné rodiště Kim Čong-ila, otce nynějšího diktátora. Rituální cesta byla pokračováním Munovy návštěvy Severní Koreje, během níž Kim Čong-un slíbil další kroky k denuklearizaci. Mun, který strávil v KLDR tři dny, dnes odletěl zpět do vlasti.

Sopka Pektu s kráterním jezerem na vrcholu je součástí oficiální státní mytologie, která má legitimizovat dynastické nároky rodiny Kimů. Její obrys je patrný na státním znaku KLDR a její jméno zaznívá i v severokorejské státní hymně.

Kim a Mun se na vrchol horského velikánu, který je se svými zhruba 2750 metry nejvyšší horou Korejského poloostrova, vydali společně s manželkami; k malebnému jezeru v kráteru sopky je vyvezla lanovka. U jezera pak pod dokonale modrou oblohou pózovali společně fotografům a Mun si naplnil vodou z jezera láhev.

Podle oficiální zprávy pchjongjangských médií cesta symbolizovala úspěch vnitrokorejského summitu, letos už třetího. Mun, který je známým milovníkem hor, výstup na vulkán Pektu nacházející u hranic KLDR s Čínou označil za splnění svého dlouhodobého snu.

Před horskou výpravou se jihokorejský prezident ve středu večer na stadionu v Pchjongjangu zúčastnil manifestačního představení, jemuž údajně přihlíželo 150 tisíc lidí. V projevu vyzval k ukončení nepřátelství na Korejském poloostrově a k míru a spolupráci obou korejských států.

"Žili jsme společně 5000 let a odděleně 70 let. Navrhuji zastavit nepřátelství posledních 70 let a udělat velký krok k míru, abychom byli znovu jednotní," řekl Mun Če-in, který pochází z rodiny severokorejských uprchlíků.

Jak uvedla agentura AP, ne všichni Jihokorejci ale prezidentovo nadšení ze sbližování vítají. Asi stovka demonstrantů se dnes sešla v centru jihokorejské metropole Soulu na protest proti konání summitu. Někteří z nich nesli transparenty s nápisem: "Ne summitu, ze kterého těží Kim Čong-un."