Litva se chystá povolit dvojí občanství. Kvůli brexitu

Nad zmrzlým litevským Vilniusem zapadá slunce

Nad zmrzlým litevským Vilniusem zapadá slunce Zdroj: ctk

Volby v Litvě
Litva má euro
Litva má euro
Vilnius
5
Fotogalerie

Litva chce upravit své zákony, aby umožnila uchovat si dvojí občanství Litevcům, kteří vzhledem k nastávajícím odchodu Británie z Evropské unie se rozhodnou stát se Brity.

Pobaltská země se potýká s výrazným odlivem svých pracovních sil do ciziny. Až dosud však Vilnius umožňoval mít dvojí občasntví pouze těm krajanům, kteří v minulém století opustili vlast kvůli sovětské či německé okupaci. Litevci, kteří po roce 1990 získali cizí občanství, automaticky ztráceli to litevské.

Nyní však 114 z celkem 141 litevských poslanců předložilo návrh zákona, který by dovolil mít dvojí občanství krajanům usazeným v jiné členské zemi Evropské unie či Severoatlantické aliance.

Třímilionová Litva "si nemůže dovolit luxus přicházet o vzdělané občany, platící daně a ovládající angličtinu", řekla  Dalia Asanavičiutéová, která stojí v čele litevské komunity ve Velké Británii. Návrh zákona o dvojím občanství vítá. Odhaduje totiž, že přinejmenším čtvrtina z Litevců na ostrovech hodlá získat britské občanství, aby si zachovali plná práva po brexitu, tedy po odchodu Británie z EU.

Od vstupu Litvy do EU v roce 2004 zemi opustilo okolo 370 tisíc Litevců, z nichž skoro polovina se usadila ve Velké Británii.

"Předloha umožní našim spoluobčanům, našim krajanům, kteří odjeli, nezpřetrhat svazky se svou vlastí," řekl v rozhlase premiér Saulius Skvernelis.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová varovala, že by mohla uplatnit veto vůči návrhu, který podle ní odporuje ústavě. Ale k přehlasování hlavy státu stačí hlasy 71 poslanců.

Přistěhovalectví z východu Evropy sehrálo klíčovou roli v britském referendu o odchodu království z EU. Britská premiérka Theresa Mayová slíbila, že zavede přísnější kontrolu imigrace. Záruky ohledně práv občanů zemí EU žijících ve Velké Británii se jeví jedním z klíčových problémů rozhovorů o podobě brexitu.