Lotyši hlasovali pro rozpuštění parlamentu

Valdis Zatlers

Valdis Zatlers Zdroj: reuters

Sobotní lotyšské referendum skončilo vítězstvím bývalého prezidenta Valdise Zatlerse, který se jeho vypsáním pokusil rozpustit parlament. Podle předběžných výsledků se pro zánik tělesa vyslovilo téměř 95 procent voličů. Oficiální výsledky budou oznámeny v úterý. Pokud se potvrdí, musí se do dvou měsíců konat předčasné volby.

„Věřím tomu, že je to dobrá příležitost k zajištění toho, aby strany, reprezentující zájmy oligarchů nebo hlasující v jejich prospěch, neměly v příštím parlamentu většinu,“ řekl novinářům premiér Valdis Dombrovskis. Sám prý rovněž hlasoval pro odchod současných zákonodárců, kteří nejsou ve funkci ani rok.
Zatlers se rozhodl vypsat veřejné hlasování o osudu parlamentu koncem května. Vadilo mu, že poslanci zablokovali stíhání politika a jednoho ze tří lotyšských oligarchů Ainárse Šleserse, vyšetřovaného kvůli korupci.

Tento čin ho pravděpodobně stál jeho post. O několik dní později se totiž konaly prezidentské volby, ve kterých parlament podpořil někdejšího bankéře Andrise Bérziňše.

Hlasovat přišlo přes 44 procent z 1,5 milionu oprávněných voličů. Zatím se uvádí, že předčasné volby by se mohly uskutečnit 17. září. Očekává se, že se jich zúčastní i Zatlers se svou Reformní stranou, oficiálně ustavenou teprve o víkendu. Nynější průzkumy mu připisují zhruba 17procentní podporu.
Pro v současnosti vládnoucí pravicový blok Jednota by naopak hlasovalo pouhých devět procent voličů. V říjnových volbách přitom zvítězil s třiceti procenty hlasů.

Nad Zatlersovou partají zatím mírně vede středolevé uskupení Centrum shody, podporované ruskou menšinou. Většina Lotyšů je také přesvědčena o tom, že se dostane k moci.