Lotyšské volby poznamenal strach z Ruska, vyhrála vládní koalice

Sobotní parlamentní volby v Lotyšsku po sečtení takřka všech hlasů vyhrála vládnoucí středopravicová koalice premiérky Laimdoty Straujumaové (na snímku)

Sobotní parlamentní volby v Lotyšsku po sečtení takřka všech hlasů vyhrála vládnoucí středopravicová koalice premiérky Laimdoty Straujumaové (na snímku) Zdroj: CTK

Sobotní parlamentní volby v Lotyšsku po sečtení takřka všech hlasů vyhrála vládnoucí středopravicová koalice premiérky Laimdoty Straujumaové, která získala takřka 58 procent voličů. Nejúspěšnější samostatnou stranou je ale s 23 procenty hlasů opoziční Centrum shody zastupující ruskou menšinu.

Z 1,5 milionu oprávněných voličů přišlo k hlasovacím urnám necelých 59 procent. Volby výrazně ovlivnily obavy z politiky ruského souseda vůči Ukrajině, což přesunulo zájem voličů od ekonomiky k otázkám bezpečnosti.

Vítězství vládní koalice již naznačovaly sobotní průzkumy u voličů odcházejících od voleb. Podle této sondáže by měla koalice kolem 63 procent a strana Jednota premiérky Straujumaové téměř 24 procent hlasů, zatímco opoziční Centrum shody by mělo podporu 21,6 procenta dotázaných. Po sečtení hlasů z 95 procent volebních místností je ale jasné, že zisk vládní koalice bude o pět procentních bodů menší a že nejsilnější stranou bude proruská opozice.

Podle volební komise má sociálnědemokratické Centrum shody přes 23 procent hlasů, za kterou premiérčina Jednota zaostala s 21,6 procentem hlasů. Proruská strana ale očividně nedokáže najít vládní partnery, aby si zajistila parlamentní většinu. Tu totiž s pohodlnými 58 procenty získaných hlasů udržel vládní blok.

Lotyši se bojí Ruska

Popularitu vládni koalice přitom podkopala léta tvrdé úsporné politiky vynucené globální finanční krizí. Letošní krize na Ukrajině však náladu v zemi se silnou ruskou menšinou změnila a vyvolala mezi Lotyši obavy ze záměrů Ruska v Pobaltí. Vláda na to reagovala posílením výdajů na obranu a spojila se s oběma sousedními pobaltskými zeměmi v tlaku na zvýšení přítomnosti aliance NATO v oblasti.

„Tyto volby jsou kvůli tomu, co se děje na Ukrajině, jiné než ty minulé,“ řekla podle agentury Reuters premiérka Straujumaová po odevzdání svého hlasu. „Situace tam opět eskaluje a lidé mají strach z dalšího dění, protože máme hranice s Ruskem,“ dodala.

Ze dvou milionů obyvatel pobaltské republiky má právo hlasovat asi 1,5 milionu voličů. Nepatří k nim ale kolem 320.000 Rusů, kteří po odtržení Lotyšska od Sovětského svazu přišli o občanství.

Zemi v roce 2008 výrazně zasáhla globální úvěrová krize, což ji přinutilo požádat o mezinárodní pomoc a přijmout drastická úsporná opatření. Nyní ale lotyšská ekonomika patří opět k nejrychleji rostoucím v Evropě a dává se za příklad úspěšného fungování úsporné politiky. Letos se Lotyšsko stalo osmnáctým členem eurozóny.