Lotyšský parlament schválil vládu

Lotyšský parlament schválil třetí vládu premiéra Valdise Dombrovskise, který se poprvé stal ministerským předsedou v březnu 2009. Vyslovilo se pro ni i šest poslanců, kteří v polovině měsíce opustili jednu z koaličních stran. Odborníci ale varují, že kvůli závislosti na jejich podpoře může být nový kabinet vratký.

„Soudě dle současné situace, mám stále obavu, že další předčasné volby nejsou něčím, na co by se dalo narazit pouze v science fiction,“ naznačil poslancům hrozbu nestability i premiér.

Zářijové volby sice vyhrál proruský levicový blok Centrum shody, na vládě se ale dohodly Dombrovskisův blok Jednota s partají někdejšího prezidenta Valdise Zatlerse a Národní aliancí.

„Prvním vážným testem akceschopnosti koalice bude hlasování o státním rozpočtu na rok 2012,“ prohlásil prezident Andris Bérziňš. Dombrovskis plánuje snížit jeho deficit - Lotyšsko se k tomu zavázalo, když přijalo pomoc od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a EU, navíc chce v roce 2014 přejít na euro.

Premiér ale včera v parlamentu zdůraznil, že další, už třetí konsolidace rozpočtu nebude jednoduchá. „Bude záviset na evropských a globálních procesech, stejně tak jako na našich rozhovorech s věřiteli. Naneštěstí se zdá, že se situace v eurozóně zhoršuje,“ uvedl.

MMF nedávno sdělil, že podle jeho odhadů HDP Lotyška letos vzroste o čtyři procenta, možná i více. Dombrovskis ale na počátku řijna připustil, že vyhlídky na příští rok nejsou tak optimistické, jak se ještě nedávno zdálo.

Původně ministerstvo financí předpokládalo, že ekonomika v příštím roce poroste rovněž zhruba čtyřprocentním tempem. „Předpovídám snížení výhledu růstu na příští rok s ohledem na vnější hospodářská rizika,“ prohlásil premiér. Podotkl ale, že Pobaltí se rozvíjí rychleji, než jiné regiony.