Lufthansa stávku neodvrátila. Praha ruší spoje s Frankfurtem a Kolínem

Letadla Lufthansy

Letadla Lufthansy Zdroj: CTK/DPA/Maja Hitij

Německá letecká společnost Lufthansa už nevěří, že by se jí ještě podařilo odvrátit třídenní stávku pilotů, která začne o půlnoci z úterý na středu. Letiště v Praze již proto potvrdilo, že zrušeno bude 36 linek mezi Prahou, Frankfurtem a Kolínem nad Rýnem.

„Dosud byly zrušeny všechny lety mezi Prahou a Frankfurtem provozované Lufthansou, tedy každý den pět příletů a pět odletů,“ uvedla pro E15.cz tisková mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Do Frankfurtu létají z Prahy ještě České aerolinie.

Stávka ochromí i linky do Kolína nad Rýnem. Tam létá dceřina společnost Lufhansy German Wings. Její piloti stávkují také. „V době stávky to představuje každý den jeden přílet a jeden odlet. Do Kolína jiná aerolinka z Prahy nelétá,“ říká Krejčí. Cestujícím doporučuje obracet se přímo na uvedené letecké společnosti, které jim nabídnou náhradní řešení.

Největší německé aerolinky Lufthansa kvůli stávce zrušily 3800 letů. Stávka zasáhne celkem 425 tisíc pasažérů. Během protestu se uskuteční jen zhruba 500 letů a letecká společnost doporučuje cestujícím, aby si zdarma přeložili let na jiný termín nebo pro cestu na kratší vzdálenost využili železniční spojení.

Odboráři vyhlásili stávku kvůli snaze vyjednat pro piloty lepší pracovní podmínky. Požadují, aby Lufthansa neposouvala hranici pro předčasný odchod do důchodu z 55 na 60 let. Chtějí také zvýšení platů o deset procent během nadcházejících dvou let.

Politici chtějí zpřísnení pracovního práva

Odbory zároveň hrozí, že nadcházející stávka nemusí být posledním protestem. Pokud Lufthansa v dalších jednáních jejich požadavkům neustoupí, jsou odboráři připraveni v nátlakových akcích pokračovat. Mluvčí odborů Jörg Handwerg ale řekl, že do konce Velikonoc se určitě žádná další stávka konat nebude.

Kvůli chystané stávce pilotů zaznívají i hlasy po zpřísnění pracovního práva. Poslanec za Křesťanskodemokratickou unii kancléřky Angely Merkelové Arnold Vaatz řekl deníku Rheinische Post, že rozsah stávky považuje za nepřiměřený a že je třeba upravit zákony tak, aby se vyvážila síla odborů a zaměstnavatelů. „Nemůže to být tak, že odbory, jejichž členové pracují na klíčových místech, budou využívat svou pozici k tomu, aby jejich mzdy rostly rychleji než u jiných zaměstnanců,“ řekl Vaatz.

Nadcházející stávka pilotů bude jednou z největších, s jakými se Lufthansa kdy postihla. V roce 2010 její piloti vyhlásili čtyřdenní stávku, nakonec ji ale po prvním dni protestu ukončili.