Luxus sankcím navzdory. Kim Čong-un nakoupil diamanty a víno za miliony

Setkání zástupců KLDR a Jižní Koreji. Přítomen byl i vůdce Kim-Čong un

Setkání zástupců KLDR a Jižní Koreji. Přítomen byl i vůdce Kim-Čong un Zdroj: profimedia.cz

Přestože svět uvalil na Severní Koreu celou řadu sankcí, v jejichž důsledku země trpí nedostatkem základního zboží a potravin, Kim Čong-unovi se loni podařilo získat luxusní předměty v hodnotě milionů korun. Tamní vůdce utrácel na drahá vína, diamanty nebo dokonce make-up. Informovala o tom zpráva Organizace spojených národů.

Současné sankce proti Severní Koreji znamenají, že může s okolními státy obchodovat jen ve velmi omezeném množství. Má to jako trest za jaderný program, v rámci něhož se snaží vyvinout funkční atomovou bombu. Pracovníci OSN ale zjistili, že některé státy zákaz obchodu s nejtvrdším režimem světa porušují. Mimo jiné Bulharsko, Čína, Německo, Indie, Myanmar, Polsko, Rusko, Singapur, Tanzanie nebo Uganda.

„Je to neuvěřitelné, jakou aktivitu Severní Korea vyvíjí. Je vidět, že její chapadla mají globální dosah,“ uvedl ve zprávě Peter Harrel z Centra pro novou americkou bezpečnost ve Washingtonu. Podle něj je na pováženou, jaké předměty Severní Korea nakupovala – hlavně luxusní zboží.

KLDR totiž například mezi lednem a červnem nakoupila z Indie diamanty a další drahé kovy v hodnotě 514 tisíc dolarů (téměř 11 milionů korun).

Pak šampaňské z Německa, víno z Itálie nebo kosmetiku a parfémy z Bulharska. Nejmenovaná singapurská firma si dokonce založila byznys na tom, že z tamních obchodních domů pašuje do KLDR luxusní předměty.

Pokračování článku najdete na serveru Blesk.cz >>>