Macron chce zvýšit minimální mzdu, reaguje tak na demonstrace

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: ČTK

Paříž zachvátily protesty žlutých vest (8.12.2018)
Paříž zachvátily protesty žlutých vest (8.12.2018)
Paříž zachvátily protesty žlutých vest (8.12.2018)
Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018)
Protesty žlutých vest v Paříži (8.12.2018)
22
Fotogalerie

V reakci na protesty hnutí takzvaných žlutých vest slíbil francouzský prezident Emmanuel Macron řadu opatření v hospodářské a sociální oblasti, které by měly přispět ke zlepšení situace obyvatel země. Hněv občanů, kteří vyšli do ulic, označil za hluboký a oprávněný. Zároveň odsoudil násilí na demonstracích a slíbil, že obnoví v zemi pořádek.

V projevu k národu Macron avizoval mimo jiné zvýšení minimální mzdy o sto eur měsíčně či vyjmutí důchodců, kteří dostávají méně než 2000 eur měsíčně (52 tisíc korun), ze zvýšení sociálních odvodů. Odměna zaměstnanců za přesčasy by neměla být nadále podrobena zdanění. Opatření prezident v projevu z Elysejského paláce označil za "hospodářský a sociální výjimečný stav".

Dnešní projev byl prvním veřejným vystoupení francouzského prezidenta za více než týden. Reagoval jím na protesty takzvaných žlutých vest, kterým se nelíbí růst životních nákladů i některé plánované reformy francouzské vlády.

Macron hněv Francouzů označil za hluboký a oprávněný, hněv ale nikoho neopravňuje k násilí a útokům na policisty. Pořádek hodlá prezident obnovit všemi prostředky.