Macron je pro finanční sankce vůči zemím Evropské unie, které odmítnou migranty s nárokem na azyl

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron Zdroj: profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron se po setkání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem vyslovil pro finanční sankce vůči zemím EU, které by odmítaly migranty s prokázaným nárokem na azyl, uvedla agentura Reuters. Na rozdíl od některých dalších evropských představitelů by chtěli Macron a Sánchez vytvořit uzavřená střediska pro migranty na evropské půdě. Poznámkou o tom, že se počet migrantů mířících do Evropy oproti minulým letům snížil, francouzský prezident popudil italské politiky.

"Jsem pro sankce pro případ nesolidárnosti... pro to, aby financování strukturálních fondů bylo podmíněno i tímto ohledem," řekl Macron podle AFP. "Jsem rozhodně pro mechanismus, který by toto vše bral v úvahu. Na tuto debatu dojde ve vhodnou dobu," dodal.

"Nemůžete mít země, které mohutně těží ze solidarity Evropské unie a které mohutně zdůrazňují svůj národní egoismus, když jde o otázky migrace," řekl dále francouzský prezident na tiskové konferenci se Sánchezem.

Za svůj návrh si vysloužil Macron kritiku od českého premiéra Andreje Babiše. Jiným svým vyjádřením popudil italské politiky. Řekl, že Evropa "nezažívá migrační krizi stejných rozměrů jako v roce 2015". "Země jako Itálie nečelí zdaleka tak velkému migračnímu tlaku jako loni... Krize, kterou nyní v Evropě zažíváme, je krizí politickou," prohlásil Macron.

"Itálie čelí mimořádné situaci v oblasti migrace, kterou živí i Francie tím, že odmítá lidi na hranici," reagoval vicepremiér z Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi di Maio s tím, že Macron dokázal, že je "zcela mimo realitu". Francouzský prezident podle něj riskuje, že se jeho země stane "nepřítelem číslo jedna v této mimořádné situaci".

Italský ministr vnitra Matteo Salvini z protiimigrační strany Liga označil Macrona za "arogantního" a vyzval ho, aby místo urážení Itálie prokázal velkorysost a otevřel francouzské přístavy a pustil migranty i přes francouzsko-italský hraniční přechod Ventimiglia.

Macron se se Sánchezem sešel den před narychlo svolanou schůzkou, která se bude v Bruselu zabývat migrací před řádným summitem EU koncem příštího týdne.

Podle Macrona se Francie a Španělsko shodují na vytvoření "uzavřených středisek na evropské půdě" pro migranty. Tato střediska by odpovídala standardům Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a byla by ustavena z unijních prostředků. "To by umožňovalo bezprostřední finanční solidaritu, rychlé vyřízení žádostí a evropskou solidaritu, aby organizovaným způsobem každá země přebírala lidi s nárokem na azyl," uvedl Macron.

Zdůraznil evropské řešení s tím, že národní řešení nefungují. "Jsme navzájem závislí, potřebujeme přístup spolupráce," dodal.

Nápad na vytvoření středisek na evropské půdě je v přímém rozporu s tím, co v uplynulých dnech požadovali jiní evropští politici. Ve čtvrtek na summitu zemí visegrádské čtyřky v Budapešti vyzval k vytváření středisek v severní Africe český premiér Andrej Babiš. Dánský premiér Lars Lökke Rasmussen a rakouský kancléř Sebastian Kurz dnes německému listu Bild řekli, že pracují s některými dalšími státy na vzniku "ochranných zón" pro uprchlíky mimo území EU.

V rozhovoru poskytnutém německým novinám skupiny Funke se pro střediska mimo území EU vyslovil také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. Uvedl, že by si jich několik dokázal představit i na Balkáně, například v Albánii či Makedonii. "Dva nebo tři" takové tábory by podle něj ale byly třeba i v Africe. Myšlenku "záchytných táborů" mimo území EU v minulosti představil i předseda Evropské rady Donald Tusk.