Macron přijal Trumpa v Paříži kvůli stému výročí konce první světové války

Donald Trump s manželkou Melanií před odletem na přehlídku do Paříže

Donald Trump s manželkou Melanií před odletem na přehlídku do Paříže Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump přijel do Elysejského paláce v Paříži. V prezidentském sídle ho přijal jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron. Ten se během soboty, v předvečer stého výročí konce světové války, setkává se zahraničními hosty.

Trump dorazil do Elysejského paláce v plánovaných 11:00 SELČ. Po uvítání Macron novinářům řekl, že bude s Trumpem jednat o evropských obranných kapacitách. Trump prohlásil, že si přeje "silnou Evropu". Chceme pomoci Evropě, musí to ale být spravedlivé, řekl. S Macronem bude jednat také o obchodních záležitostech, uvedl dále.

Po krátkém rozhovoru Macrona a Trumpa mezi čtyřma očima budou společně jednat i delegace obou států. Na oběd se k prezidentům připojí i jejich manželky Brigitte a Melania. Trump následně zamíří na americký vojenský hřbitov Aisne-Marne v Belleau nedaleko Paříže, kde uctí padlé vojáky.

Odpoledne se Macron sejde s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Compiègne severně od francouzské metropole, poblíž kterého 11. listopadu 1918 podepsali francouzský maršál Ferdinand Foch a německý státní tajemník Matthias Erzberger v železničním voze příměří, které ukončilo boje první světové války. Macron a Merkelová odhalí společně pamětní desku a následně zavítají do muzea.

Na závěr dnešního dne se Macron setká s desítkami představitelů zemí světa, které se zúčastnily první světové války. Bude mezi nimi i český premiér Andrej Babiš. Šéfové států a vlád nejdříve zavítají na výstavu v Musée d'Orsay. Následně je čeká slavnostní večeře.