Macron v průzkumu před druhým kolem těsně vede, ukrajinská ekonomika se může smrsknout o polovinu

Francouzský prezident Emmanuel Macron má důvod k radosti i obavám. Jeho náskok nad rivalkou Marine Le Penovou není velký.

Francouzský prezident Emmanuel Macron má důvod k radosti i obavám. Jeho náskok nad rivalkou Marine Le Penovou není velký. Zdroj: Profimedia, E15

Prezident Emmanuel Macron u volební urny
Prezident Emmanuel Macron u volební urny
Prezidentské volby ve Francii: Prezidentská kandidátka Marine Le Penová u prvního kola voleb, (10.04.2022).
Prezidentské volby ve Francii: Prezidentská kandidátka Marine Le Penová u prvního kola voleb, (10.04.2022).
Ukrajinská ekonomika válkou výrazně trpí
8
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

V rozhodujícím duelu se utkají Macron s Le Penovou

V prvním kole francouzských prezidentských voleb zvítězil dosavadní šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron. Po sečtení 97 procent hlasovacích lístků vedl s 27,6 procenta hlasů. Společně s ním postoupí do rozhodujícího duelu bývalá šéfka Národního sdružení Marine Le Penová, která zřejmě získá přibližně 23,4 procenta hlasů.

Do poslední chvíle se čekalo, jestli představitelku krajní pravice neohrozí kandidát radikální levice Jean-Luc Mélenchon. Podle dosavadních výsledků má 22 procent hlasů. Propadli zástupci tradičních francouzských stran. Kandidátka Republikánů Valérie Pécresseová pravděpodobně nedosáhla ani na pět procent hlasů, ještě hůře dopadla socialistka Anne Hidalgová.

Druhé kolo patrně bude napínavé a Macron svým voličům vzkázal, že nic není rozhodnuté. Po uzavření volebních místností by podle zveřejněného průzkumu prezident ve finálním klání získal pouze o jedno procento hlasů více než jeho rivalka.

Le Penovou však jako jediný z významnějších kandidátů pro druhé kolo podpořil jiný zástupce krajní pravice Éric Zemmour, který získal sedm procent hlasů. Mélenchon sice nevyzval k volbě Macrona, ale vyjádřil se jednoznačně. „Marine Le Penové nesmíte dát jediný hlas,“ varoval své příznivce. Druhé kolo se uskuteční 24. dubna.

Za Putinem míří rakouský kancléř

Rakouský kancléř Karl Nehammer v pondělí odcestuje do Moskvy na setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Plánovaná schůzka je prvním moskevským setkáním mezi lídrem z Evropské unie a Putinem od 24. února, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Nehammer o cestě před jejím oznámením informoval špičky EU, německého kancléře Olafa Scholze i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, s nímž v sobotu jednal v Kyjevě.

„Vše, co může přispět k ukončení války, se musí udělat,“ řekl Nehammer novinářům. Dodal, že chce zprostředkovat dialog mezi Zelenským a Putinem, který by vedl k příměří a otevření humanitárních koridorů. Devětačtyřicetiletý kancléř nicméně připustil, že od cesty nečeká zázraky. Uvedl také, že nebude „morálně neutrální“, a ujistil, že zmíní i válečné zločiny na Ukrajině.

Ministři zahraničí zemí EU projednají společné financování dalších zbraní pro Ukrajinu. Bavit se budou i o dalších sankcích proti režimu prezidenta Vladimira Putina včetně embarga na dovoz ropy či plynu; kvůli trvající rozdílnosti názorů se však shoda neočekává.

Ukrajinská ekonomika se kvůli válce téměř o půlku zmenší

Ukrajinská ekonomika se letos v důsledku války smrkne téměř o polovinu, domnívá se Světová banka. Instituce předpovídá, že ruská invaze způsobí ve východní Evropě a částech Asie větší ekonomické škody než pandemie koronaviru.

Konflikt na Ukrajině uzavřel polovinu podniků v zemi a má dramatický dopad na export, podotýká banka, podle níž země potřebuje okamžitou masivní finanční podporu.

Banka zatím poslala Ukrajině téměř miliardu dolarů na pomoc a přislíbila další dvě v nadcházejících měsících. Uvedla, že uzavření černomořské lodní dopravy z Ukrajiny zastavilo devadesát procent exportu obilí z této země a polovinu jejího celkového vývozu.

Z trhů a burz

Musk nebude ve správní radě Twitteru

Miliardář a ředitel výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk nakonec nebude členem správní rady Twitteru, uvedl Bloomberg. Generální ředitel sociální sítě Parag Agrawal uvedl, že Musk o záležitosti s lidmi ve vedení Twitteru diskutoval, ale nakonec se rozhodl do správní rady nevstoupit.

„Věřím, že je to tak nejlepší,“ konstatoval Agrawal. Musk před nedávnem odhalil, že koupil 9,2 procenta Twitteru.

Čínské akcie šly v pondělí dolů, ropa v Asii rovněž

Čínské akcie pod vahou údajů o vyšší než očekávané březnové inflaci v zemi a kvůli problémům spojeným s koronavirem v pondělním obchodování ztrácely. Hlavní index šanghajské burzy Shanghai Composite ztrácel 1,75 procenta, index hongkongské burzy Hang Seng klesl o 2,45 procenta.

Akcie čínského výrobce elektromobilů Nio se propadly o osm procent poté, co firma oznámila pozastavení výroby kvůli problémům s dodávkami od partnerů v důsledku koronaviru. Zejména důležité město Šanghaj je od 28. března pod přísným lockdownem. V neděli tam bylo navzdory přísným opatřením zaznamenáno 26 tisíc nových případů pozitivity. Obyvatelé města mají problémy s přístupem k základním potravinám a zdravotní péči a jejich nespokojenost roste.

Čínské potíže v obavě z nedostatečné poptávky přispívají k poklesu ceny ropy. V pondělí během asijského obchodování ztratil Brent více než dvě procenta a prodával se za sto dolarů, WTI za necelých 96 dolarů.

Tweet dne

Děkuji!

Francouzský levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon děkuje svým voličům poté, co mu sice uteklo rozhodující kolo v prezidentském klání, ale získal nakonec podstatně více hlasů, než mu předpovídaly průzkumy. Jeho podpora tak bude velmi důležitá pro druhé kolo. Uchazeč už dal najevo, že nedoporučuje volit krajně pravicovou kandidátku Marine Le Penovou.

Stane se dnes

  • Budou jednat ministři zahraničí zemí Evropské unie. Mluvit budou zejména o ruské invazi na Ukrajině.
  • Italský premiér Mario Draghi je na návštěvě Alžírska, kde má podepsat dohodu o větších dodávkách plynu z této africké země.
  • Americký prezident Joe Biden bude prostřednictvím videokonference jednat s indickým premiérem Naréndrou Módím.
  • Slovenský statistický úřad zveřejní údaje o průmyslové produkci v únoru.