Maďaři budou zavírat děti a hanobitele státních symbolů

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia

Maďarsku se tento týden opět podařilo strhnout na sebe zahraniční pozornost. Organizace na ochranu práv dětí jsou znepokojené schválením nového trestního zákoníku, jenž snižuje trestní odpovědnost ze 14 na 12 let. Slováky zase pobouřil nápad uspořádat zasedání parlamentního výboru pro sounáležitost na jejich území.

Zákoník nahradil kodex starý tři desítky let. Mimo jiné zpřísňuje některé tresty a rozšiřuje možnosti přiměřené obrany. „Tato vláda považuje za svoji prioritní úlohu obnovení pořádku v Maďarsku a zlepšení pocitu bezpečnosti občanů,“ řekl deníku Népszabadság ministr spravedlnosti Róbert Répássy.

Stejně jako nová ústava se nese v silně národním duchu a zavádí tresty vězení za hanobení státních symbolů. Za urážku vlajky, hymny, znaku i svatoštěpánské koruny bude hrozit až roční pobyt za mřížemi. Součástí zákoníku jsou i tresty za ilegální prodej půdy, přičemž hrozí také právníkům, již se na převodech majetku podílejí. Postihuje i pytláctví, manipulaci s tachometry a uživatele drog.

Největší nevoli budí snížení trestní odpovědnosti o dva roky u těžkých zločinů, protestuje například UNICEF. “Trestněprávní stíhání dětí bez možnosti poskytnout jim pomoc a rehabilitaci je cynické, škodlivé a vážně ohrožuje jejich budoucnost,“ uvedlo ve společném prohlášení deset nevládních organizaci. Krajně pravicovému Jobbiku, jenž by chtěl opět zavést trest smrti, se naopak zdá úprava příliš měkká, jeho zákonodárci se proto hlasování zdrželi. Strana navrhovala postihovat i drobnou dětskou kriminalitu.

Dnes se poslanci především z vládní strany Fidesz rozhodli vyzkoušet, zda je nová vláda Roberta Fica k sousedům vstřícnější, než ta předchozí. Uspořádali zasedání v Komárně, kde s maďarskými politiky za Dunajem hovořili o úbytku krajanů na Slovensku. Proti schůzce se ohradil sociálnědemokratický šéf parlamentu Pavol Paška. Vadí mu, že Budapešť organizovala oficiální zasedání na cizím území a ani o tom Bratislavu neinformovala.