Maďaři jasně odmítli kvóty, hlasování je ale neplatné, přišlo málo voličů

V Maďarsku řekli NE kvótám

V Maďarsku řekli NE kvótám Zdroj: ČTK, Reuters, EPA

V Maďarsku řekli NE kvótám
Maďarské referendum proti kvótám: premiér Viktor Orbán
V Maďarsku řekli NE kvótám
V Maďarsku řekli NE kvótám
V Maďarsku řekli NE kvótám
17
Fotogalerie

Celkem 98,2 procenta maďarských voličů, kteří odevzdali hlas v dnešním referendu, odmítlo kvóty na přerozdělování migrantů v Evropské unii. Vyplývá to ze sečtení 94,8 procent hlasů. Volební komise následně oficiálně označila referendum za neplatné, protože volební účast nedosáhla 50 procent.

Maďarský premiér Viktor Orbán označil nicméně na tiskové konferenci výsledek referenda za výjimečný. Podle svých slov předloží dodatek k ústavě, který bude na vůli voličů reagovat. Výsledek hlasování musí brát v úvahu i rozhodovací orgány v EU, dodal.

V 15:00 SELČ byla účast jen 30,66 procent voličů, o dvě a půl hodiny později to bylo 39.88 procenta, citovala agentura MTI z údajů volební komise. Ze sečtení 98,82 procent hlasů vyplynulo, že těch platných je 3,2 milionu, přičemž pro platné hlasování bylo potřeba 4,1 milionu hlasů maďarských voličů.

I jeden z poslanců, místopředseda parlamentu za vládní stranu Fidesz Gergely Gulyás očekával účast jen okolo 45 procent. I přesto ale Gulyás označil referendum za "jasné vítězství". Jeho strana bude prý respektovat vůli lidu. Jak poslanec uvedl, podle zákona je náleží konečné rozhodování parlamentu, ale "politicky je to vůle voličů, která bude následována".

Vítězství ale oznámil i předseda opoziční strany Demokratická koalice Ferenc Gyurcsány, bývalý předseda socialistické vlády. Viktor Orbán podle něj s referendem zariskoval, utrpěl ale obrovskou porážku. "Vyhráli jsme," oznámil Gyurcsány na shromáždění své strany.

Podle krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) jsou výsledky referenda "osobním selháním" Viktora Orbána. Jak uvedl šéf strany Gábor Vona, vládnoucí strana Fidesz by se teď neměla snažit výsledky hlasování omlouvat, ale spíše přiznat, že "selhala". Vůdce Jobbiku v této souvislosti vyzval Orbána k odstoupení. Maďarští voliči podle něj nevyslali vzkaz do Bruselu, ale jde o vzkaz určený právě maďarskému premiérovi.

Podle Bernadett Szélové z opoziční ekologicky zaměřené strany LMP neplatné referendum oslabí pozici vlády při zahraničních vyjednáváních o migraci. "Z této situace vyjde oslabená nejen vláda, ale i celá země," uvedla Szélová. Orbán podle ní svých chováním neustále poškozuje zájmy Maďarska.

"Myslím, že jestliže bude účast okolo 40 procent, bude to pro Viktora Orbána a jeho vládu fiasko," uvedl před skončením hlasování maďarský analytik Attila Juhász. Ten odhadoval volební účast mezi 44 a 46 procenty.

Orbán ještě v sobotu vyzýval Maďary, aby přišli hlasovat a kvóty odmítli. "Referendem můžeme vyslat poselství všem Evropanům, říci jim, že je to na nás, evropských občanech, abychom společnými silami přivedli EU k rozumu, nebo ji nechali rozpadnout se," uvedl.

Na výsledky maďarského referenda už reagoval například lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn. "Není to dobrý den pro pana Orbána a naopak to není tak špatný den pro Maďarsko a EU," řekl. Maďarský lid se podle něj ukázal být více evropský než jeho vláda. Nedostatečnou účast v lidovém hlasování Asselborn označil za "pasivní odpor" většiny.

"Doufám, že se v EU postavíme důsledně na stranu většiny Maďarů a proti kurzu maďarské vlády," dodal šéf lucemburské diplomacie s tím, že si Maďaři zaslouží za své rozhodnutí respekt.