Maďarsko se připojí k asijské rozvojové bance

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: European People's Party via Flickr (CC BY 2.0)

Maďarsko se rozhodlo vstoupit do čínského projektu Asijské banky pro investice do infrastruktury (AIIB). Oznámil to maďarský premiér Viktor Orbán na návštěvě Kazachstánu. Mezi přihlášenými zakládajícími členy nové mezinárodní rozvojové instituce je už přes čtyřicet zemí světa, včetně řady členských států Evropské unie.

„Rád bych zde oznámil, že se připojíme k této asijské mezinárodní rozvojové bance,“ řekl Orbán v Astaně, „Budeme v tom následovat příklad Kazachstánu,“ dodal premiér.

Zakládajícími členy AIIB bude kromě řady asijských zemí například Británie, Německo, Francie, Itálie, Rakousko, Švýcarsko, Austrálie, Jižní Korea, Brazílie nebo Rusko. Nápadnou výjimkou je Japonsko a zejména Spojené státy, které své spojence od vstupu do této instituce vesměs neúspěšně odrazovaly. Peking stanovil konečný termín pro přijímání přihlášek na 31. března.

AIIB navrhla v roce 2013 Čína jako instituci pro financování výstavby silnic, železnic, elektráren či telekomunikačních sítí v Asii. Největším akcionářem v ní má být rovněž Čína, která také slíbila, že poskytne většinu počátečního kapitálu v celkové sumě 50 miliard dolarů (1,3 bilionu korun).

Ochotu spolupracovat s AIIB vyjádřila i šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Vůči projektu se ale vymezují negativně Spojené státy, které v nové bance vidí konkurenta Světové banky a páku Pekingu pro rozšiřování svého hospodářského vlivu ve světě.