Maďarský ministr chce kvůli migrantům povolat armádu

Maďarští policisté na hranici se Srbskem

Maďarští policisté na hranici se Srbskem Zdroj: ctk/AP

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér navrhl vyhlásit v zemi od 15. září krizový stav kvůli masové migraci. Uvedl to šéf kabinetu premiéra Viktora Orbána János Lázár. Pintérův návrh vychází ze zákonů schválených minulý týden. Vláda se jím má zabývat právě příští úterý. Pokud Budapešť krizový stav skutečně vyhlásí, umožní to zapojení armády do ostrahy hranic.

Do Maďarska přišlo od začátku roku už přes 170 tisíc migrantů utíkajících ze zemí Blízkého východu, Asie a Afriky před válečnými konflikty a chudobou. Míří do bohatších zemí Evropské unie, zejména do Německa.

Změny maďarských zákonů především označily za trestný čin překonávání plotu, který Orbánova vláda nařídila vybudovat na hranicích se Srbskem s cílem zastavit příval běženců. Upravené předpisy rovněž umožňují urychlení vyřizování žádostí o azyl.

Lázár v souvislosti se zmíněným, čtyři metry vysokým hraničním plotem řekl, že by měl být hotov do začátku října. Zatím byla v celé plánované délce dokončena jeho základní část. Kritici poukazují na to, že tato bariéra se žiletkovým drátem, připomínající období studené války, nemůže vlnu uprchlíků zastavit, protože neřeší příčiny migrační krize.