Majdan je nemoc, vyléčíme ji, protestovaly davy v Moskvě

Moskevská demonstrace proti Majdanu (21. února 2015)

Moskevská demonstrace proti Majdanu (21. února 2015) Zdroj: CTK

Moskevská demonstrace proti Majdanu (21. února 2015)
Moskevská demonstrace proti Majdanu (21. února 2015)
Majdan
4
Fotogalerie
Odhadem 35 tisíc lidí se dnes sešlo v Moskvě na demonstraci proti loňským událostem na kyjevském náměstí Nezávislosti, které vedly k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyče a nástupu prozápadní vlády. Informovala o tom agentura TASS. Podle agentury AP není možné policejní údaje nezávisle ověřit. Protest v ruské metropoli se konal v době, kdy si Kyjev připomínal změnu režimu a krvavé události z Majdanu, jak se náměstí Nezávislosti říká, při kterých zahynula zhruba stovka lidí.

Demonstraci do Moskvy svolalo ruská odnož hnutí Antimajdan, které na Ukrajině podporovalo někdejší proruské směřování země. Poslanec ruské Dumy, dolní parlamentní komory, Dmitrij Sablin, který je jedním z představitelů hnutí, řekl, že cílem Antimajdanu je zabránit tomu, aby v Rusku vypukla takzvaná barevná revoluce. Takto jsou v postkomunistických zemích nazývány masové protivládní protesty obyvatel, které vedou ke změně režimů. Heslem dnešní moskevské demonstrace je Nezapomeneme, neodpustíme.

Mezi účastníky demonstrace na Rudém náměstí byli mimo jiné motorkáři, důchodci, váleční veteráni, studentské organizace a provládní skupiny. Dav nesl ruské vlajky a transparenty, na kterých byla ukrajinská vláda označena jako fašistická. Podle AP byly na transparentech i nápisy jako „Chcípni, Ameriko!“

Janukovyč: Jsem připraven se vrátit na Ukrajinu
Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, který uprchnul před rokem do Ruska, v rozhovoru pro ruský První kanál oznámil, že je připraven se vrátit na Ukrajinu. Zkritizoval současnou vládu v Kyjevě, že vládne chaoticky. Podle jeho slov je nyní prioritou ukončení bojů na východě země. Tým jeho poradců mu však prý návrat na Ukrajinu v žádném případě nedoporučuje.

Organizátoři dopředu úřadům nahlásili, že očekávají zhruba 10 tisíc účastníků. Zároveň ale upozornili, že jejich počet by mohl být mnohem vyšší. Podle TASS se v centru Moskvy těsně před začátkem akce sešlo asi 20 tisíc lidí. Další lidé se k protestu připojili později.

Vznik ruského Antimajdanu byl ohlášen v polovině ledna. Jeho součástí jsou například motorkářský klub Noční vlci, se kterým udržuje kontakt ruský prezident Vladimir Putin, nebo řada poslanců vládní strany Jednotné Rusko. Podporu na dnešní demonstraci vyslovila Antimajdanu zhruba stovka.

Šéf americké diplomacie John Kerry, který je na návštěvě Londýna, prohlásil, že Rusko v posledních dnech i přes mezinárodní mírové úsilí předvedlo bezostyšné chování, za které bude potrestáno. Řekl, že USA již se svými spojenci jednají o dalších sankcích.

Radek Palata: Majdan se ztratil v chřestění zbraní