Majitel Louis Vuitton utíká před Hollandem

Bernard Arnault

Bernard Arnault Zdroj: profimedia.cz

Světové zpravodajské servery o víkendu nadzdvihla zpráva, že nejbohatší Francouz a Evropan a čtvrtý nejbohatší člověk na světě Bernard Arnault usiluje o belgické občanství. Komentátoři to hodnotili jako úprk ze socialistické Francie, kde prezident François Hollande chce na boháče uvalit 75procentní daň z příjmů.

Arnault to popřel, důvodem snahy stát se občanem Belgie jsou údajně nikoli daňové, ale „investiční“ pohnutky – v Belgii má prý spoustu investic, o které se chce starat. Mogul si chce ponechat obě občanství.

Přesto úprk před levicí není jeho prvním: když v roce 1981 ve Francii nastoupili k moci socialisté, Arnault emigroval do Spojených států. Do Francie se vrátil až poté, co politika zkonzervativněla.

Arnault v týdnu jednal s francouzským premiérem Jeanem-Marcem Ayraultem. O čem mluvili, není úplně jasné. Arnault prý dlouhodobě vůči Hollandovým snahám zdanit bohaté zaujímá kritický pohled. Prý premiéra varoval, že to bude mít negativní následky, tyto spekulace ale jeho mluvčí odmítl – s premirem údajně hovořili o politice.

Majetek třiašedesátiletého Arnaulta časopis Forbes odhadl na 41 miliard dolarů, což jej řadí na čtvrtou příčku seznamu nejbohatších lidí. Arnault je majitelem luxusního impéria: patří mu konglomerát LVMH (má značky Louis Vuitton, Moët, Hennessy, Givenchy, Guerlain, Marc Jacobs či Sephora), má podíl v obchodním řetězci Carrefour, vlastní francouzské ekonomické noviny Les Échos, částečně ovládá i luxusního brašnáře Hermes a pivovar Guinness.

Podle Fox Business jen od LVMH dostal Arnault loni plat 10,7 milionu eur.