Makedonie vpustila asi 240 uprchlíků, na hranicích jich je 10 tisíc

Řecko-makedonská hranice

Řecko-makedonská hranice Zdroj: CTK

Makedonské úřady dočasně otevřely hranice s Řeckem a nechaly projít asi 240 syrských a iráckých uprchlíků dál do Evropy. Na makedonsko-řecké hranici se ale v současné době tísní na deset tisíc lidí. Příliv běženců do Řecka neustává, jen dnes jich do aténského přístavu Pireus připlulo z ostrovů v Egejském moři více než tisíc.

Pětice zemí - Rakousko, Chorvatsko, Makedonie, Slovinsko a Srbsko - se před pár dny dohodla na posílení hraničních kontrol. Právě jejich rozhodnutí způsobilo, že se migranti začali hromadit v Řecku, kde jich nyní uvízlo přes 20 tisíc. Jen v únoru přišlo do Řecka z Turecka přes 55 tisíc migrantů.

Kritická je situace na hraničním přechodu Idomeni-Gevgelija na řecko-makedonské hranici, kde se tísní tisíce uprchlíků a další stovky přijíždějí podle AP denně. V pondělí se tam běžencům podařilo vyrazit hraniční bránu, takže makedonské pořádkové síly použily slzný plyn.

Řecká policie dnes sdělila, že Makedonie otevřela přechod od dnešní půlnoci do dvou hodin ráno a pak od sedmi do devíti hodin. Makedonie již dříve oznámila, že bude na své území pouštět denně jen tolik uprchlíků, kolik jich dál pustí její severní soused Srbsko.

Šéf Evropské rady Donald Tusk měl dnes na programu návštěvu Chorvatska a jednání s premiérem Tihomirem Oreškovičem. Zavítat má rovněž do Makedonie, kde bude jednat s prezidentem Ďorgem Ivanovem.

Již v úterý jednal šéf EU ve Slovinsku a v Rakousku. Objíždí tak země na takzvané balkánské trase, po níž proudí do Evropy nejvíce uprchlíků. Ti připlouvají zejména přes Středozemní moře z Turecka. Jen v prvních dvou měsících letošního roku jich připlulo téměř 132.000, což je podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) víc než za celou první polovinu roku 2015.

V průměru tak připlouvá do Řecka 2000 uprchlíků denně. Podle agentury Reuters vyvíjí nyní především Německo tlak na Turecko, aby propouštělo denně do Řecka nanejvýš 1000 běženců. Zbytek by se posílal pak přímo z Turecka do jiných zemí EU. Finanční podpora Turecku má pak vést i k tomu, aby země udržovala na přijatelné úrovni uprchlické tábory na svém území a udržela v nich co nejvíce běženců.

Faymann navrhuje posílat migranty z Řecka přímo do Německa
Rakouský kancléř Werner Faymann vyzval Německo, aby rovnou přebíralo uprchlíky z Řecka nebo států sousedících se Sýrií. Tito migranti mají být na svou cestu do Německa vybaveni průjezdním osvědčením. Rakousko se nesmí stát místem pro distribuci uprchlíků, zdůraznil sociálnědemokratický politik v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Kurier.
„Mělo by si stanovit denní kvótu a na jejím základě pak do Německa přivážet uprchlíky přímo z Řecka, Turecka nebo Jordánska,“ řekl Faymann. Za tímto účelem navrhl zavedení průjezdních víz pro uprchlíky. „Tak je přerozdělování také zamýšleno. Rakousko se nemůže a nesmí stát přerozdělovacím místem. To musí skončit,“ řekl Faymann.
Německá kancléřka Angela Merkelová zase kritizovala „jednostranný postup“ Rakouska v uprchlické krizi. „Kdo zavírá národní hranice, nezmůže nic proti příčinám pohybu uprchlíků. Navíc riskuje, že bude trvale škodit naší ekonomice,“ řekla Merkelová deníku Volksstimme.