Makedonský premiér nakonec odstoupí, sto dnů před volbami

Mnoho Makedonců požadovalo odstoupení premiéra Gruevského

Mnoho Makedonců požadovalo odstoupení premiéra Gruevského Zdroj: CTK

Makedonská hlavní opoziční strana se vrátí do parlamentu a premiér Nikola Gruevski, zapletený do odposlouchávacího skandálu, odstoupí 100 dnů před předčasnými volbami, které budou konat v dubnu příštího roku. Takové ujednání obsahuje dohoda hlavních politických sil země, dosažená v noci na dnešek za zprostředkování Evropské unie.

„Máme dohodu, dohodu, podepsanou vůdci čtyř politických stran. Jsem vděčný za tento úspěch,“ prohlásil eurokomisař pro rozšíření a sousedskou politiku Johannes Hahn, který v úterý přicestoval do Skopje kvůli zpečetění dohody.

Makedonie v posledních měsících prožívá nejhlubší politickou krizi od roku 2001, kdy se ocitla na pokraji občanské války. Opozice obviňovala konzervativního premiéra Gruevského z korupce, rozsáhlých odposlechů a zinscenování etnických násilností a žádala jeho demisi. Premiér odchod odmítal a tvrdil, že vyhrocení situace v zemi bylo zinscenováno v zahraničí. Konflikt přivedl desítky tisíc lidí do pouličních demonstrací na podporu obou stran sporu a vyvolal obavy z vypuknutí nepokojů.

Bojkot sněmovny skončí

Podle dohody se opoziční sociální demokraté vrátí do parlamentu v září, čímž ukončí bojkot sněmovny, který trval od počátku loňského roku na protest proti údajně zfalšovaným volbám.

V říjnu bude jmenován nový ministr vnitra z kandidátů, které má navrhnout opozice. Následně má Gruevski odstoupit 100 dnů před volbami, stanovenými na 24. dubna 2016. Bude také jmenován speciální prokurátor, aby vyšetřil skandál s odposlechy.

Nová pravidla pro další volby

„Nikola Gruevski odstoupí a nepovede vládu, která uspořádá volby v příštím roce,“ řekl vůdce opozičních sociálních demokratů Zoran Zaev, který skandál s odposlechy rozpoutal. Gruevski prohlásil, že demise sto dnů před volbami by se měla stát pravidlem i pro všechny další volby.

„V našem případě to znamená, že (Gruevského strana) Vnitřní makedonská revoluční organizace - Demokratická strana makedonské národní jednoty (VMRO-DPMNE) nominuje prozatímního premiéra pro období sta dnů, které začne 15. ledna 2016,“ dodal.

Skandál s odposlechy

Krize v Makedonie se točila hlavně kolem odposlechů. Podle Zaeva, který má prý kompromitující záznamy, Gruevski nechával po čtyři roky odposlouchávat na 20 tisíc lidí, mezi nimiž byli novináři, soudci, jeho političtí oponenti i stoupenci. Z odposlechů prý vyplývá, že vláda kontroluje média, soudy i průběh voleb.

Gruevski na druhé straně tvrdil, že nahrávky rozhovorů významných činitelů, které Zaev zveřejňuje od února, byly „vyrobeny“ nejmenovanou zahraniční zpravodajskou službou a předány opozici s cílem destabilizovat zemi.