MasterCard umožní platby rukou nebo obličejem. Británie se chystá porušit brexitovou dohodu

Americký vydavatel platebních karet MasterCard uvede na trh nové zařízení, které umožní zákazníkům platit v obchodech naskenováním tváře či dlaně.

Americký vydavatel platebních karet MasterCard uvede na trh nové zařízení, které umožní zákazníkům platit v obchodech naskenováním tváře či dlaně. Zdroj: e15.cz

Velká Británie chce jednostranně porušit dohodu o brexitu. Evropská komise vzkázala, že odpoví všemi dostupnými prostředky.
Odpojení od ruské ropy by vyšlo Maďarsko na nejméně 770 milionů eur, tvrdí maďarský premiér Viktor Orbán (na snímku).
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Británie poruší brexitovou dohodu

Spojené království hodlá podle britské ministryně zahraničí Liz Trussové v nejbližších týdnech prosadit zákon, který umožní zjednodušení přepravy zboží mezi Severním Irskem a zbytkem země. Takový krok by však znamenal porušení brexitové dohody a v krajním případě může vést až k rozpoutání obchodní války mezi Británií a EU. Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič na slova Trussové reagoval prohlášením, že pokud Londýn jednostranně provede změny v takzvaném severoirském protokolu, Brusel odpoví „všemi dostupnými prostředky“. O úmyslu britské vlády porušit brexitovou dohodu podrobně informoval už na konci dubna i deník E15.  

Maďarsko dál blokuje embargo na ruskou ropu

Maďarský premiér Viktor Orbán, který jako jediný v Evropské unii blokuje schválení dalšího balíku protiruských sankcí, tvrdí, že zákaz dovozu ruské ropy by jeho zemi vyšel na nejméně 770 milionů eur, tedy více než devatenáct miliard korun. S odvoláním na své zdroje o tom informuje agentura Bloomberg. Budapešť si tak nadále podmiňuje zrušení svého veta investičními a technickými zárukami ze strany Bruselu. Orbán rovněž navrhnul, aby se problém prodiskutoval na příštím summitu Evropské rady, jenž proběhne na konci května. Postoj Maďarska v úterý kritizoval na Twitteru šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).   

Z trhů a burz 

Americké akcie se odrazily ode dna, posílil i bitcoin

Akcie ve Spojených státech v úterý zdražily. Dařilo se zejména velkým technologickým společnostem v čele s Applem, Amazonem či Teslou. Index S&P 500 zpevnil o 2,02 procenta. Dow Jones stoupl o 1,34 procenta a Nasdaq Composite přidal 2,76 procenta. Po výrazné ztrátě z posledních dnů začal posilovat také bitcoin. Naopak zlevnila ropa i zlato. Pozitivní nálada včera zavládla rovněž na burzách v západní Evropě. Německý DAX, francouzský CAC 40 i celoevropský benchmark STOXX Europe 600 vyrostly o více než jedno procento.   

MasterCard testuje revoluční technologii

Americký vydavatel platebních karet MasterCard v úterý oznámil spuštění nového revolučního programu, uvádí server CNBC. Obchodníci si od něj budou moci pořídit zařízení, které umožní zákazníkům platit za nákup pouhým naskenováním dlaně nebo obličeje. MasterCard tuto metodu zatím testuje v několika prodejnách v brazilském São Paulu. Během letošního roku ji však plánuje rozšířit do celého světa. Na základě nejnovějších průzkumů by mělo v roce 2025 potvrzovat platební transakce tváří kolem 1,4 miliardy lidí.    

Tweet dne

„Den, který se zapíše do historie. Vítejte do rodiny NATO, Finsko a Švédsko! Podporuji rapidní přístupový proces. My v Estonsku odvedeme svoji úlohu rychle.“

Estonská premiérka Kaja Kallasová vítá rozhodnutí Švédska a Finska požádat o vstup do Severoatlantické aliance.  

Stane se dnes

  • Evropská komise představí podrobný plán, na jehož základě se má sedmadvacítka postupně zbavit závislosti na ruských energetických zdrojích. 
  • V Berlíně začíná dvoudenní jednání ministrů ze států skupiny G7 neboli sedmi nejrozvinutějších ekonomik světa. Řešit budou zejména hospodářské následky ruské invaze na Ukrajinu.  
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v zemích Evropské unie za duben.