V Evropě hrozí obchodní válka. Boris Johnson se chystá porušit brexitovou dohodu

Předseda britské vlády Boris Johnson se v tichosti chystá porušit brexitovou dohodu.

Předseda britské vlády Boris Johnson se v tichosti chystá porušit brexitovou dohodu. Zdroj: Reuters

Severní Irsko se po brexitu ocitlo v izolaci od zbytku Spojeného království, aby mohla být zachována otevřená hranice s Irskou republikou.
Porušení brexitové dohody může vyvolat obchodní válku mezi Británií a Evropskou unií. Na snímku britský premiér Johnson s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.
Velká Británie opustila Evropskou unii 31. ledna 2020.
4
Fotogalerie

Britská vláda v tichosti připravuje novou legislativu, která jí umožní obejít severoirský protokol a zruší celní kontroly přepravovaného zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. S odvoláním na zákulisní zdroje o tom informuje list The Financial Times. Tento krok by znamenal jednostranné porušení brexitové dohody a může vést až k rozpoutání obchodní války s Evropskou unií, navíc v době, kdy se Západ snaží jednotně čelit ruské invazi na Ukrajinu, varuje britský deník.

Architekty nového zákona jsou premiér Boris Johnson a ministryně zahraničí Liz Trussová, kteří chtějí návrh předložit britskému parlamentu na začátku května. Legislativa by tak teoreticky mohla být schválena ještě před letošními volbami v Severním Irsku, které se konají ve čtvrtek 5. května a poprvé v historii reálně hrozí, že by v nich mohla zvítězit irská nacionalistická strana Sinn Féin.

Cílem severoirského protokolu je zabránit vzniku tvrdé hranice na irském ostrově, tedy celním kontrolám mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Zrušení protokolu by zcela jistě popudilo státy Evropské unie, zejména Francii, a obavy z tohoto rozhodnutí tento týden vyjádřili i někteří zástupci britského ministerstva financí. Podle nich by případný konflikt s Bruselem mohl v zemi vyvolat další zdražování základních produktů a prohloubit tak současnou krizi ve Velké Británii, která se kvůli vysoké inflaci potýká s nejprudším poklesem životní úrovně za posledních sedmdesát let

„Pokud vypukne obchodní válka, bude to mít dopad na ekonomiku, zvlášť když v Evropě zrovna probíhá skutečná válka,“ řekl The Financial Times vysoce postavený úředník na ministerstvu financí, jenž si nepřál být jmenován. Taktéž jeden evropský diplomat označil Johnsonovy snahy za „naprosto nezodpovědné podkopávání jednoty Západu“ a dodal, že „ruský prezident Vladimir Putin z toho bude zaručeně nadšený“. 

„Británie má právo jednostranně konat, pokud se Brusel nemá k reformě protokolu, a také již konat začala,“ prohlásil bez bližších podrobností již minulý týden v britském parlamentu náměstek pro brexitové příležitosti a vládní efektivitu Jacob Rees-Mogg.

Mluvčí britské vlády na zjištění The Financial Times zase reagoval slovy, že „žádné rozhodnutí dosud nepadlo“ a prioritou kabinetu je „ochrana míru a stability v Severním Irsku“.

Spojené království dlouhodobě usiluje o přepracování severoirského protokolu. Ten nařizuje provádět celní kontroly zboží putujícího mezi Británií a Severním Irskem, což způsobuje regionu hospodářské a politické problémy. Brusel však dal Londýnu opakovaně najevo, že brexitovou obchodní dohodu považuje za uzavřenou záležitost a znovu ji otevírat nebude. 

Britský nezávislý think-tank UKICE nedávno zjistil, že obchodní bariéry, které vznikly v důsledku brexitu, způsobily v ostrovním království mezi prosincem 2019 a zářím 2021 zdražení potravin o šest procent. Míra inflace v zemi, jež je už nyní na třicetiletém maximu, by letos mohla stoupnout až na deset procent.   

Očima guvernéra: Stagflace

Video placeholde
Očima guvernéra: Stagflace • Videohub

Co je severoirský protokol

  • Severní Irsko se po vystoupení Velké Británie z Evropské unie ocitlo ve zvláštní situaci. Aby mohla být zachována volná hranice mezi tímto regionem a Irskou republikou, přesunuly se celní kontroly do Irského moře.
  • Belfast se tak ocitl de facto v izolaci od zbytku Spojeného království, což mělo za následek zpoždění a komplikace v dodávkách zboží do obchodů.
  • V Severním Irsku také po dlouhé době propukly násilné pouliční nepokoje mezi nacionalisty a unionisty. Londýn již od jara 2021 usiluje, aby byl severoirský protokol zrušen. Brusel to však odmítá, jelikož považuje vyjednávání o brexitové dohodě za uzavřená.  
  • Cílem severoirského protokolu je zachovat takzvanou Velkopáteční (Belfastskou) dohodu z roku 1998, která zabraňuje vzniku tvrdé hranice na irském ostrově a zajišťuje spolupráci mezi severem a jihem ostrova.