Mayová potvrdila, že nechá hlasovat britský parlament o dohodě o odchodu země z EU

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: čtk

Britská premiérka Theresa Mayová potvrdila, že má v úmyslu nechat v britském parlamentu hlasovat o dohodě o odchodu Británie z Evropské unie ve třetím lednovém týdnu, tedy od 14. ledna. V projevu v Dolní sněmovně Mayová zároveň odmítla konání druhého referenda o brexitu. Další hlasování by podle ní dále rozdělilo zemi.

Debata o brexitové dohodě začne v parlamentu 7. ledna a hlasovat by se mělo v týdnu následujícím, uvedla Mayová. Poslanci její řeč neustále přerušovali výkřiky.

Kabinet Mayové minulý týden v očekávání fiaska na poslední chvíli odložil hlasování dolní komory britského parlamentu o brexitové dohodě. Mayová v této souvislosti uznala, že dokument by skeptickým parlamentem neprošel. Hlavním sporným bodem je takzvaná irská pojistka, jejímž smyslem je zachování hladkého celního režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem. Její kritici tvrdí, že by toto záložní řešení připoutalo Británii k EU na neomezeně dlouhou dobu.

Jak premiérka dnes uvedla, je si vědoma obav, které poslanci mají ohledně výše zmíněné irské pojistky. Aby měla brexitová dohoda šanci v britském parlamentu projít, chce Londýn v příštích dnech získat od EU nová "politická a právní" ujištění, že irská pojistka by byla jen dočasná. V této souvislosti budou probíhat další diskuze s unijními představiteli, dodala Mayová.

Po premiérce vystoupil před zákonodárci vůdce opozičních labouristů Jeremy Corbyn, jenž prohlásil, že Theresa Mayová vede "nejchaotičtější vládu v moderní historii země". Premiérka podle něj na summitu Evropské unie minulý týden nedosáhla vůbec ničeho. Jak dodal, brexitovou dohodu nepodporuje ani její vlastní vláda.

Nejbližší spolupracovníci Mayové se podle médií pokoušejí v posledních dnech premiérku přesvědčit o potřebě vypsat nový plebiscit. Šéf jejího úřadu Gavin Barwell či její de facto zástupce David Lidington podle zdrojů listu The Daily Telegraph dokonce již začali připravovat podklady pro možné opakované hlasování. K němu v posledních dnech vyzývá stále více politiků i veřejných osobností, včetně expremiérů Tonyho Blaira či Johna Majora.

Britští voliči předloni v červnu rozhodli o vystoupení z unie, podle zastánců nového referenda však tehdy neměli informace o důsledcích odchodu, které vyplouvají na povrch až se složitostí současného vyjednávání.