Hlavní hybatelé akciových trhů? Brexit a hrozba obchodní války USA s Čínou, míní analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Reuters

Vystoupení Velké Británie z EU je v současné době společně s obchodní válkou mezi USA a Čínou základním hybatelem dění na akciových trzích. Nejvíce negativně brexit ovlivnil akcie britských a irských firem, ze sektorů bankovnictví a maloobchod. Shodli se na tom analytici. Do odloženého lednového hlasování o brexitu čekají značnou rozkolísanost finančních trhů.

Brexit je už několik týdnů jedním ze dvou hlavních hybatelů světových trhů. Tím druhým jsou spory amerického prezidenta Donalda Trumpa s Čínou," řekl analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Z pohledu indexů měl brexit největší vliv na Irsko, které bude postiženo nejvíce. Z pohledu sektorů to byly britské banky a maloobchod. V případě bank se trh bojí pádu do recese. Dále trpěly německé akcie, protože například německé strojírenství do Británie intenzivně vyváží.

Brexit patří mezi události, které spouštějí panické výprodeje, tak i velmi rychlá akciová rally, kdy akcie v jeden den výrazně vzrostou řádově i o tři až pět procent, doplnil investiční stratég společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Z tohoto hlediska je brexit příležitostí pro spekulanty, ale dlouhodobějším investorům přináší nepřehlednost, vyčkávání a obavu.

Nejvíce se to projevuje na tzv. cyklických akcií, tedy společností, které jsou závislé na ekonomickém růstu. První na ráně jsou automobilky a banky, částečně imunní jsou akcie mediálních firem, potravinářské či komunikační firmy.

Hlasování o vystoupení Británie z EU překvapilo finanční trhy v ranních hodinách 23. června 2016 s okamžitou reakcí oslabení britské libry o více než deset procent, připomněl ředitel Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. Britský akciový index FTSE 100 Index klesl o pět procent, kdy oslabení britské libry přispělo k lepší výkonnosti než u evropských indexů. Evropský akciový index Euro Stoxx 50 propadl o 12 procent, americké akcie o pět procent.

Negativní reakce byla podle něj znát zejména na akciích bankovního sektoru, a to nejen britských, ale rovněž velkých evropských bank. Britský akciový index FTSE 100 Index nicméně v tomto období vzrostl o více než 30 procent (květen 2018) a k dnešnímu dni je od poklesu z 23. června 2016 o 20 procent výše.

Americké akcie, měřeno indexem S&P 500, byly výše dokonce o 45 procent, a nyní se obchodují na úrovni vyšší zhruba o 30 procent. Největší negativní vliv nejen na události spojené s brexitem je možné vidět u evropských akcií, kdy evropský akciový index Euro Stoxx 50 dosáhl od hlasování nejvýše na 25procentní zhodnocení a aktuálně se obchoduje o deset procent výše.

Akciový trh v Británii nyní mírně posiluje zejména kvůli firmám, které mají vysoké zisky v zahraničí, uvedl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník. Pomohlo mu také hlasování o důvěře pro britskou premiérku Theresu Mayovou. Brexitový stres se podle něj projevuje spíše v kurzu britské libry a její reakce teprve ovlivňuje akciové trhy přes ziskovost britských exportérů.

Vývoj v dalších týdnech a měsících bude podle Sladkovského zřejmě dále rozkolísaný s reakcemi trhů obdobnými jako dosud. "Nejvyšší volatilitu můžeme i nadále čekat zejména u britské libry, britského finančního sektoru s dopady zejména na evropskou měnu. Nejvíce zasažená pak budou odvětví provázaná s evropským hospodářstvím, jako jsou banky, automobilky, chemické, těžařské a zemědělské firmy," odhadl.

Vše bude záležet na jasně daných termínech schvalování dohody a od toho, aby nenastalo další nečekané odložení, doplnil Jilčík. I horší zprávu k brexitu, než je očekávaná, trh po určité době vstřebá. Nárůst nervozity čeká spíš ke konci ledna, kdy se má konat odložené hlasování o brexitu. Mezi nejhůře zasažené sektory by v případě divokého brexitu patřily britské banky, uzavřel analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler.