McCain se opřel do využívání ruských raketových motorů

Raketový motor RD-180 při jednom z testů NASA

Raketový motor RD-180 při jednom z testů NASA Zdroj: Bricktop, wikimedia

Vlivný americký senátor John McCain nepoleví v úsilí zablokovat využívání ruských raketových motorů v americkém kosmickém průmyslu. Šéf branného výboru amerického Senátu ve Washingtonu prohlásil, že chce napadnout pasáž amerického rozpočtu na letošní rok, která využívání ruských motorů umožňuje. "Musíme skoncovat se závislostí na Rusku a se sponzorováním korupčního gangu Vladimira Putina," řekl McCain.

Spojené státy ve svém kosmickém programu využívají ruské motory RD-180 od roku 1997. Tehdejší kontrakt v hodnotě kolem jedné miliardy dolarů umožnil dovézt více než stovku ruských motorů. Před půldruhým rokem byla uzavřena další smlouva na objednávku 29 kusů. Dovozeno z nich bylo podle dostupných údajů 24, o osud zbylých pěti se vedou spory.

Motory RD-180, které vyrábí ruská státní firma Eněrgomaš, využívá konsorcium United Launch Alliance. To je společným projektem firem Boeing a Lockheed Martin. Montuje je zejména do nosných raket Atlas V, které mimo jiné využívá i Pentagon a americké špionážní služby.

Je nemorální financovat ruskou intervenci na Ukrajině a cpát peníze do kapes Putinových gangsterů

Závislost na ruských dodávkách je dlouhodobě terčem tvrdé kritiky některých kongresmanů. „Je nemorální financovat ruskou intervenci na Ukrajině a cpát peníze do kapes Putinových gangsterů, kteří na výrobě motorů vydělávají,“ řekl McCain.

Americké firmy ale zatím nemají k dispozici rovnocennou náhradu, upozornila agentura AP. Zastavení ruských dodávek by americký kosmický program poškodilo, tvrdí zastánci spolupráce s Ruskem. Postižen by prý byl i harmonogram startů špionážních družic, což by mohlo poškodit americkou národní bezpečnost.

Na nových motorech pracuje americká firma Blue Origin a také společnost Aerojet Rocketdyne, podle dostupných informací ale první model nebude k dispozici před rokem 2019. Podle amerických expertů budou Spojené státy schopny nahradit ruské motory nejdříve v letech 2021-2022.