Merkelová: Britové mají o brexitu iluze. Nečekejte stejná práva jako v EU

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: reuters

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Angela Merkelová
Angela Merkelová
5
Fotogalerie

Británie nebude mít po vystoupení z Evropské unie stejná nebo dokonce větší práva než ostatní členské země, zdůraznila dnes ve Spolkovém sněmu německá kancléřka Angela Merkelová. Někteří v Británii si podle ní ještě o brexitu dělají iluze. Merkelová také poznamenala, že dohodu o budoucím vztahu Británie s unií bude možné uzavřít, až budou uspokojivě vyřešeny všechny otázky spojené s britským odchodem.

"Může to jít a půjde to jenom v tomto pořadí, a nikoli obráceně," nechala se slyšet šéfka německé vlády. "Čím rychleji bude britská vláda připravena ke konstruktivním řešením, tím dříve se můžeme zabývat jejím přáním už během vyjednávání o vystoupení jednat o budoucím vztahu Británie s Evropskou unií," poznamenala také. Bez pokroku ve vyjednávání o vystoupení nemá podle ní takový postup smysl.

"Jasné také je, že třetí země (ve vztahu k EU), a tou Británie bude, nemůže a nebude mít stejná práva nebo dokonce lepší postavení než člen Evropské unie. Rovněž v tom má všech 27 zemí i evropské instituce jasno," míní Merkelová. "Milí kolegové, milé kolegyně, možná si myslíte, že to jsou všechno samozřejmosti, ale musím to bohužel říci takto jasně, protože mám pocit, že si o tom někteří v Británii ještě dělají iluze," podotkla šéfka německé vlády.

Čtěte vše o brexitu >>>

Británie dvouletý proces vystoupení z EU oficiálně zahájila koncem března. Ostatní země unie dávají najevo, že budou o brexitu vyjednávat společně. To si dnes Merkelová pochvalovala. Silný signál v tomto duchu by podle ní měl vyslat i nadcházející mimořádný summit EU.

Kancléřka spolkové republiky dnes také poznamenala, že se Berlín bude zasazovat o to, aby Němci žijící v Británii měli co nejdříve jasno, zda a jak se jich brexit konkrétně dotkne. Britům žijícím v Německu je podle ní země připravena dát "férovou nabídku". Konkrétněji ji neupřesnila.

Při vyjednávání o brexitu půjde podle Merkelové také o zmírnění škod, které by s sebou nepovedené vystoupení Británie mohlo přinést. Brexit by podle premiérky například neměl omezit spolupráci bezpečnostních složek v boji proti terorismu.

Průzkum: Mírná většina Britů je proti odchodu země z EU

Mírná většina Britů se domnívá, že rozhodnutí opustit Evropskou unii bylo špatné. Vyplývá to z průzkumu agentury YouGov, který dnes zveřejnil britský server The Independent. Podle dalšího průzkumu ankety by nicméně konzervativci, kteří takzvaný brexit podporují, mohli v nadcházejících předčasných volbách dostat až 45 procent hlasů. Rozhodnutí vypsat referendum o brexitu v jednom ze svých vystoupeních po odchodu z funkce obhajoval expremiér David Cameron.

Zatímco 43 procent oslovených Britů označilo v průzkumu agentury YouGov plánovaný odchod své země z Evropské unie za správnou věc, 45 procent se domnívá, že rozhodnutí odejít ze svazku s dalšími 27 evropskými zeměmi bylo špatné. Dvanáct procent dotázaných si není jistých, zda šlo o dobré, či o špatné rozhodnutí.