Merkelová hledá cestu z vládní migrační potyčky

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Reuters

V Evropské unii se formuje aliance zemí, které chtějí tvrději potírat ilegální přistěhovalectví.

Německá CDU se snaží hasit vážnou roztržku s bavorskou CSU, vyvolanou rozdílnými pohledy na imigraci. Média informovala, že kancléřka Angela Merkelová zřejmě na nadcházející víkend plánuje svolat schůzku několika zemí, které se vážně potýkají s příchodem uprchlíků. Mluvčí německé vlády sice popřel, že by kancléřka organizovala speciální summit, připustil však jednání s partnerskými zeměmi.

Evropská unie stále hůře hledá shodu v přístupu k uprchlíkům. Situace se vyhrotila s nástupem nové italské vlády, která je vůči zahraničním příchozím mnohem striktnější. V Německu zase po zpřísnění pravidel volá šéf CSU Horst Seehofer.

„Chceme konečně najít udržitelné řešení týkající se odmítání imigrantů na našich hranicích,“ prohlásil podle deníku Bild. Ujistil, že cílem jeho partaje není svržení kancléřky. V uplynulém týdnu se přitom objevily informace, že je jakožto ministr vnitra připraven jednat i na vlastní pěst.

Merkelová požadovala na jednání o vracení migrantů více času a trvala na tom, že by se tato záležitost neměla řešit jednostranně, ale na evropské úrovni. Není tak zřejmé, co se skrývá za neúplnými informacemi o chystaných rozhovorech Německa s vybranými státy. Tuto variantu totiž prosazoval právě Seehofer, který podporuje myšlenku vytvoření „osy“ zemí ochotných bojovat proti ilegální imigraci.

Deník Bild v neděli uvedl, že případného setkání by se měly kromě Německa účastnit Itálie, Řecko a Rakousko. Jasno není o pozvánce pro Španělsko a balkánské státy. Madrid se přitom v poslední době aktivně zapojil do dění, když pozval uprchlíky zachráněné ve Středozemním moři, které odmítly Itálie a Malta.

Nový socialistický premiér Pedro Sánchez to označil za povinnost. Tento postoj podle průzkumů podporuje většina obyvatel země. Běženci v neděli připluli do Valencie, Španělsku s nimi pomůže Francie.

Paříži se plány na debaty o migraci v užším kruhu zemí nezamlouvají a dává najevo, že je nakloněna jednotnému řešení. „Musíme předložit evropské odpovědi, nemohou existovat národní odpovědi,“ uvedl prezident Emmanuel Macron po pátečním setkání s italským premiérem Giuseppem Contem.

O víkendu se k problému přistěhovalců vyjádřil také rakouský kancléř Sebastian Kurz, hlavní propagátor „osy“. Větší bezpečnost a boj proti ilegální imigraci budou podle něho prioritami blížícího se rakouského předsednictví EU.