Merkelová jde do voleb s miliardovými sliby, daně prý ale nezvýší

Angela Merkelová během sjezdu CDU

Angela Merkelová během sjezdu CDU Zdroj: profimedia.cz

S volebními sliby, které by německou státní pokladnu mohly stát desítky miliard eur, vyrazí do klání před zářijovými parlamentními volbami konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. Ta dnes zdůraznila, že žádný z volebních příslibů nepovede ke zvyšování daní. Přesto se volební program konzervativců stal terčem ostré kritiky ze strany opozice i koaličních liberálů. Jediný rozpor mezi sesterskými stranami trvá v pohledu na zavedení mýtného pro osobní auta na německých dálnicích.

Na sněmu v Berlíně schválili zástupci německých křesťanských demokratů (CDU) a křesťanských socialistů (CSU) více než 120stránkový program pro volby 22. září. Jisti si svým úspěchem, který jim předpovídají i předvolební průzkumy, ho rovnou nazvali Vládní program 2013-2017.

Kancléřčina unie v něm počítá s vyššími daňovými odpočty na děti a mladistvé, se štědřejšími důchody pro matky, s většími příspěvky na děti, se zavedením stropů u některých nájmů a s investicemi do dopravy a vzdělávání.

Podle dřívějších propočtů deníku Handelsblatt by splnění těchto slibů německou pokladnu stálo 28,5 miliardy eur (737 miliard korun). Jiné zdroje hovoří o 14 až 15 miliardách eur (až 388 miliard korun). Šéf koaličních svobodných demokratů (FDP) Philipp Rösler kvůli tomu Merkelové vyčetl, že se nechala zlákat „sladkým jedem rozdávání peněz“, a vyzval ji, aby pokračovala v rozpočtové ukázněnosti.

SPD: Jde o „program volebního podvodu“

Předseda poslanecké frakce nejsilnější opoziční strany, sociální demokracie (SPD) Frank-Walter Steinmeier zpochybnil, že by CDU/CSU byly schopné něco z těchto slibů uskutečnit, a nazval volební program konzervativců „pohádkovou knihou Merkelové“. Šéf SPD Sigmar Gabriel jej pak rovnou označil za „program volebního podvodu“.

Kancléřka však dnes kritiku odmítla a zdůraznila, že žádný z těchto volebních slibů nebude provázen zvyšováním daní. „Solidní finance a rozumné investice se nevylučují,“ prohlásila Merkelová. Program podle ní naopak počítá s odbouráváním nového zadlužování státu.

Mýto na dálnicích by zaplatili hlavně cizinci, Merkelová je ale proti

Ze zahraničněpolitických priorit chtějí němečtí konzervativci prosazovat silné euro, podporovat krizí postižené evropské země v dalších reformách, odmítají společné státní dluhy v eurozóně a jsou proti plnohodnotnému členství Turecka v Evropské unii.

Podle prohlášení představitelů CDU a CSU se zástupci obou stran na podobě volebního programu shodli jednomyslně, podle televize n-tv však přetrvává rozdílný pohled na zpoplatnění německých dálnic pro osobní dopravu. CSU, která v německé vládě rezort dopravy vede, ho stále prosazuje a chce ho zařadit mezi své volební trumfy pro bavorské zemské volby, jež se uskuteční jen týden před celoněmeckými. Podle představ CSU by se mýto totiž mělo dotknout hlavně cizinců, kteří používají německé dálnice. Němci by si poplatek mohli odečíst z daní.

Die Zeit: Merkelová je pravá „dederonka“