Merkelová: Jednání o vstupu Ukrajiny do EU není na pořadu dne

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman

Německá kancléřka Angela Merkelová a ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman Zdroj: ctk/ap

Jednání o přistoupení Ukrajiny k Evropské unii není podle německé kancléřky Angely Merkelové na pořadu dne. Na konci léta by se ale mohlo definitivně rozhodnout o bezvízovém styku s touto východoevropskou zemí, řekla Merkelová v Berlíně po jednání s novým ukrajinským premiérem Volodymyrem Hrojsmanem.

Německá kancléřka uvedla, že nepatří k politikům, kteří by chtěli budit falešná očekávání. Je přesvědčena, že je nutné se nejprve věnovat asociační dohodě EU s Ukrajinou. „Otázka přístupové perspektivy teď není na pořadu dne,“ poznamenala.

U otázky víz zbývá podle Merkelové doladit mechanismus, který umožní v případě nutnosti vízovou liberalizaci pružně omezit. Souvisí to podle ní se Srbskem, jehož občané po zavedení bezvízové povinnosti často v západní Evropě žádali o azyl. Německá kancléřka věří, že by se v Evropském parlamentu mohla dohoda na mechanismu najít nejpozději do září. Pak by se otázka bezvízového styku s Ukrajinou měla dořešit.

Hrojsman slova Merkelové ocenil jako optimistické sdělení. Věří, že bezvízový styk bude do konce roku. Zdůraznil přitom, že Kyjev už všechny stanovené podmínky splnil, což potvrdila i německá kancléřka.

Pokud jde o boje na východní Ukrajině, o nichž se oba politici také bavili, vyjádřil Hrojsman přesvědčení, že ukrajinští vojáci nebrání jen svou zemi, ale také hranice Evropské unie.