Merkelová: Migrační krizi nevyřešilo zavření balkánské trasy, ale dohoda EU s Tureckem

Migranti na balkánské trase

Migranti na balkánské trase Zdroj: čtk

Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
Migranti na balkánské trase
24
Fotogalerie

Německá kancléřka Angela Merkelová je přesvědčena, že migrační krizi nevyřešilo uzavření takzvané balkánské trasy, ale dohoda Evropské unie s Tureckem. V projevu před podnikateli se odpoledne vyslovila pro větší rozvojovou pomoc africkým zemím.

"Když se mě zeptáte, jestli uzavření balkánské trasy ten problém vyřešilo, pak jednoznačně řeknu ne," uvedla Merkelová v rozhovoru, který vyjde ve čtvrtek. "V týdnech předtím, než v platnost vstoupila dohoda EU s Tureckem, to sice vedlo k tomu, že do Německa přišlo méně uprchlíků - zato ale 45.000 do Řecka," poznamenala.

V přepočtu na počet obyvatel Německa je to podle kancléřky stejné, jako kdyby do spolkové republiky dorazilo 360 tisíc běženců, tedy téměř dvakrát tolik než loni v listopadu, kdy do Německa přišlo vůbec nejvíce uprchlíků. Na tom se podle Merkelové ukazuje, že trvalé řešení přinesla až dohoda s Tureckem.

Hodnocení šéfky německé vlády se dost liší od pohledu politiků zemí střední a východní Evropy, z nichž řada jich přikládá klíčový význam právě uzavření balkánské trasy.

Za strategicky velmi důležitý považuje nyní Merkelová nový přístup k Africe. Ten má podle ní spočívat ve vyšších výdajích na rozvojovou pomoc i jiném přístupu k ní, ale také ve větším důrazu na odpovídající fungování afrických vlád.