Merkelová: Summit ASEM je signálem podpory volného obchodu

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová Zdroj: Reuters

V Bruselu se sjíždějí vrcholní představitelé pěti desítek evropských a asijských zemí na rozsáhlé jednání označované zkratkou ASEM. Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu zdůraznila, že setkání je výrazným signálem, že dvě třetiny světa podporují multilateralismus a volný obchod založený na všemi uznávaných pravidlech. V dvoustranných rozhovorech je podle ní také třeba zmiňovat otázku dodržování lidských práv.

Český premiér Andrej Babiš novinářům řekl, že ve svém plánovaném krátkém vystoupení zdůrazní potřebu celosvětového boje s daňovými úniky. "Je to globální problém, všichni si pamatujeme na skandál panamských dokumentů," připomněl dva roky starou kauzu kolem úniku důvěrných informací o tom, jak desítky významných osob mimo jiné z podnikatelských či politických kruhů ukrývají zisky v takzvaných daňových rájích. Babiš zdůraznil, že všechny vlády potřebují efektivním způsobem vybírat daně, aby mohly své země rozvíjet.

Summit ASEM, který je dvanáctou schůzkou v podobném formátu, přivádí k jednacímu stolu dvě desítky asijských a tři desítky evropských států. Vedle evropských lídrů se účastní například premiéři Číny, Japonska či Ruska Li Kche-čchiang, Šinzó Abe a Dmitrij Medveděv.

První kolo dnešních jednání bude věnováno cestám k dosažení růstu a zlepšení vzájemného propojení zemí obou subkontinentů. Ve druhém kole půjde o podporu multilateralismu a spolupráci na globálních tématech dneška.

Babiš má po plenárních jednáních odpoledne na programu schůzky s thajským ministerským předsedou Prajutchem Čan-Očou a s premiérem Kambodže Hun Senem.