Merkelová: Úplné zahalování obličeje k Německu nepatří

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová
Angela Merkelová
8
Fotogalerie

Kompletní zahalování obličeje nepatří k Německu a mělo by být zakázané, kde jen to je možné, je přesvědčena kancléřka Angela Merkelová. Německé právo má vždy přednost před rodinným právem nebo šaríou, zdůraznila na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU), které předsedá.

"Tady v Německu platí zákony naší země a to pro všechny bez výjimky," prohlásila Merkelová, která se postupně snaží měnit svou uprchlickou politiku. Všichni lidé, kteří již déle žijí ve spolkové republice nebo do ní teprve nedávno přišli, musí respektovat důstojnost ostatních, rovnoprávnost mužů i žen, svobodu náboženství nebo vyjadřování. "Nechceme žádné paralelní společnosti," podotkla také.

"V komunikaci mezi lidmi, která u nás hraje tak důležitou roli, ukazujeme obličej. Proto je u nás úplné zahalování nepatřičné. Mělo by být zakázané, kde jen to je právně možné. Nepatří k nám," řekla Merkelová za bouřlivého potlesku zhruba tisícovky delegátů v Essenu.

Zároveň dnes kritizovala zesilující agresivitu a nenávist na sociálních sítích. Není podle ní možné myslet si, že internet je prostorem, kde neplatí německé zákony. Z některých komentářů na internetu, které jsou nezřídka zaměřené proti migrantům, má prý pocit, že by sami jejich autoři potřebovali integrační kurs.


O zákazu nošení burek a nikábů, tedy oděvů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči, se v Německu diskutuje už několik měsíců. Úplný zákaz jejich nošení na veřejnosti není podle všeho ústavně možný, pravděpodobnější je proto, že nebude možné je nosit například u soudu, při jednání s úřady nebo při řízení auta.

Merkelová se proti úplnému zahalování obličeje podle pozorovatelů vyslovila i proto, aby dala jasně najevo, že CDU nadále stojí o konzervativní voliče, z nichž se část v poslední době přiklonila k Alternativě pro Německo (AfD). Její dnešní více než hodinový projev, který delegáti ocenili zhruba desetiminutovým potleskem, hodnotí odborníci i spolustraníci jako jeden z jejích nejkonzervativnějších vůbec.