Merkelová: Uprchlická situace z loňska se nesmí opakovat

Merkel, Německo

Merkel, Německo

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Angela Merkelová
Angela Merkelová
Angela Merkelová
7
Fotogalerie

Uprchlická situace z loňského léta se podle německé kancléřky Angely Merkelové nemůže a nesmí opakovat. Šéfka Křesťanskodemokratické unie (CDU) to dnes řekla v projevu na úvod stranického sjezdu v Essenu. Zdůraznila také význam dohody o migraci mezi Evropskou unií a Tureckem.

"Situace z pozdního léta 2015 se nemůže, nemá a nesmí opakovat," nechala se slyšet německá kancléřka, která během posledních měsíců znatelně změnila svou uprchlickou politiku. Spolková republika chce podle ní dělat vše pro to, aby zastavila ilegální migraci a dala lidem lepší perspektivu v zemích jejich původu.

Za zásadní v těchto snahách Merkelová považuje některými zpochybňovanou dohodu osmadvacítky s Tureckem, která podle ní každý den zachraňuje životy. Merkelová také poděkovala všem spoluobčanům, kteří se angažovali a angažují v pomoci 890.000 běženců, kteří loni do Německa přišli. Ukázali podle ní Německo z té nejlepší stránky.

Předsedkyně CDU, která by dnes měla být již podeváté zvolena do čela strany, se vyjádřila také k situaci v Sýrii. Je ostuda, že se stále nepodařilo zajistit humanitární koridory pro syrské město Halab, míní. Rusku a Íránu vyčetla podporu Asadovu brutálnímu režimu.