Mikloš může na poslední chvíli skončit na ministerstvu financí

Ivan Mikloš

Ivan Mikloš Zdroj: profimedia.cz

Slovenskem hýbe krátce před volbami další skandál, ministr financí Ivan Mikloš kvůli němu může přijít o místo. Daňové úřady totiž mají vážné problémy s novým informačním systémem. Ministr už kvůli tomu odvolal šéfa finančního ředitelství Igora Krnáče, sám musí čekat na verdikt prezidenta.

Úřady měly začít systém využívat od začátku února. Vyšlo však najevo, že není připraven. Pracovníci například musí přeplatky DPH počítat ručně. Záležitost se vyhrotila poté, co na jeden z úřadů přišli na kontrolu poslanci.

Opoziční Smer-SD žádá ministrovu hlavu. „Ivan Mikloš nemá právo být už ani minutu ministrem financí. Odborně a profesionálně selhal,“ prohlásil předseda strany Robert Fico. Koaliční partneři Miklošovy Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) odvolání nepožadují. Prezident Ivan Gašparovič o tom chce rozhodnout, až se Mikloš vrátí z Bruselu a bude s ním moci hovořit.

O funkci zřejmě přijde Miklošův přítel Miroslav Mikulčík, který se na přípravě systému podílel. Ten už loni figuroval v kauze pronájmu sídla pro daňové úřady v Košicích. Pro Mikloše by mohl být kolaps daňových úřadů tečkou za kariérou ve vysoké politice. Průzkumy nevypadají pro SDKU-DS dobře a média spekulují o povolebních změnách v čele strany.