Miláčka čínského politbyra smetlo vyšetřování kvůli korupci. Byl nadějí nejužšího vedení strany

Sun Čeng-cchaj, člen politbyra Komunistické strany Číny, je vyšetřován kvůli korupci.

Sun Čeng-cchaj, člen politbyra Komunistické strany Číny, je vyšetřován kvůli korupci. Zdroj: Reuters

Sun Čeng-cchaj, člen politbyra Komunistické strany Číny, je vyšetřován kvůli korupci.
Komunistická strana Číny
3
Fotogalerie

Bývalý šéf čínské komunistické strany ve městě Čchung-čching je vyšetřován kvůli podezření z korupce. Sun Čeng-cchaj je členem 25členného politbyra vládnoucí Komunistické strany Číny a donedávna byl považován za nadějného kandidáta na funkci v nejužším, sedmičlenném vedení strany.

Sun Čeng-cchaj stál v čele třicetimilionového Čchung-čchingu do začátku července, kdy byl nečekaně odvolán z funkce. Čínský protikorupční úřad dnes oznámil, že Sun je vyšetřován pro závažné porušení disciplíny, což je čínský eufemismus pro korupci.

Oznámení přichází před klíčovým podzimním sjezdem čínské komunistické strany. Na něm má být vyměněno pět ze sedmi členů stálého výboru politbyra, který určuje dění v zemi. Ve výboru podle analytiků zřejmě zůstanou jen prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang.

Sun Čeng-cchaj je nejmladším členem 25členného politbyra strany a donedávna byl vnímán jako horký kandidát na křeslo v sedmičlenném stálém výboru politbyra.

Sun je prvním úřadujícím členem politbyra, který čelí vyšetřování od roku 2013, kdy byl kdysi ambiciózní politik Po Si-laj odsouzen k doživotnímu trestu za zneužití moci a korupci v největším politickém skandálu v Číně za posledních několik desítek let.

Manželka Po Si-laje byla odsouzena za vraždu britského podnikatele Neila Heywooda k podmíněnému trestu smrti s dvouletým odkladem. Po, který stál rovněž v minulosti v čele Čchung-čchingu, podle obžaloby zneužíval moc jako tajemník komunistické strany v tomto velkoměstě, aby vyšetřování vraždy Brita zablokoval.

Sun Čeng-cchaj byl jmenován vůdcem komunistické strany v Čchung-čchingu v listopadu 2012, předtím působil jako tajemník strany v provincii Ťi-lin a v letech 2006-2009 jako ministr zemědělství. V čele strany v Čchung-čchingu vystřídal Sun Čeng-cchaje politik, který je považován za chráněnce čínského prezidenta Si Ťchin-pinga.

Prezident Si Ťin-pching označuje korupci za největší hrozbu pro budoucnost čínské komunistické strany a slíbil tvrdý postup jak proti níže postaveným hříšníkům, tak proti zkorumpovaným politickým špičkám.