Čína má rýže pořád málo. Komoditu proto koupí v USA

Porce jídla by se vám měla vejít do dlaně.

Porce jídla by se vám měla vejít do dlaně. Zdroj: Shutterstock

Rýžové pole v Severní Koreji
2
Fotogalerie

Přestože je největším producentem rýže na světě, nestačí Čína uspokojit vlastní spotřebu. Poprvé v historii proto povolila nákup této potraviny ve Spojených státech.

Čína je s roční sklizní 145 milionů tun a podílem 30 procent na světovém trhu suverénně největším producentem rýže. Více než 1,3 miliardy Číňanů však konzumuje rýži stále víc a jen loni musela země dovézt pět milionů tun této suroviny z ciziny.

Číňané se tak minulý týden dohodli s americkými úřady, že poprvé v historii otevřou svůj trh producentům z USA. „Na podepsání této dohody jsme čekali desetiletí,“ uvedl Betsy Wardová, šéfka americké federace pěstitelů rýže. Podle OECD by v roce 2024 měla dosáhnout roční spotřeba průměrného Číňana 75 kilogramů rýže, zatímco například u průměrného Evropana je to pouhých pět kilogramů. Pro americké farmáře je dohoda požehnáním.

Číňané totiž dokážou za pouhých 13 dní zkonzumovat ekvivalent celé roční americké úrody. Ta by mělo letos podle portálu World Rice Production dosáhnout asi šest milionů tun. Spojené státy jsou v produkci této plodiny až dvanácté příčce na světě.

Ovšem Číňané jsou u rýže nároční na kvalitu, což by mohlo USA oproti některým jihoasijským producentům favorizovat. „Čína chce poslat tým inspektorů do našich podniků,“ podotkl Carl Brothers, předseda amerického výboru pro mezinárodní obchod s rýží.

Jedná se o další z potravin, na jejichž nákupu se Číňané s USA dohodli v poslední době. Tento měsíc už podepsali v Iowě smlouvy na nákup 12,5 milionu tun sojových bobů a 370 tun hovězího a vepřového masa. Celkový objem kontraktů dosáhl v přepočtu 112 miliard korun. I přes veškerou konfrontační rétoriku prezidenta Donalda Trumpa se tak americké vztahy s Čínou v tomto odvětví spíše zlepšují